Logo

Κέρκυρα: Εφέτης ειδικός ανακριτής στην έρευνα για τις "χαμένες" δικογραφίες



 
 

Ο εφέτης, Γιώργος Αλμπούρας θα διενεργεί εφεξής την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των "χαμενων" δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας. 

Την απόφαση για ορισμό εφέτη - ειδικού ανακριτή στην υπόθεση έλαβε η Ολομέλεια του Εφετείου Κέρκυρας που συνήλθε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και έκανε δεκτή σχετική εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όρισε τον δικαστικό λειτουργό Γιώργο Αλμπούρα ως ανακριτή της υπόθεσης. 

Βρέθηκαν και άλλες. δικογραφίες στο σπίτι. της εισαγγελέως

Σύμφωνα με πληροφορίες του enimerosi.com,  αριθμός επιπλέον δικογραφιών ( εννέα ή δεκαεννέα) εντοπίστηκαν στο σπίτι της ελεγχόμενης εισαγγελέως, Μ. Τατάκη, κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε με παραγγελία της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Κέρκυρας που χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση. 

Για "σκευωρία"  κάνει λόγο η εισαγγελέας 

Τι υποστηρίζει η εισαγγελική λειτουργός Μ. Τατάκη; Αποδίδει όλη την υπόθεση στην  αναστάτωση που προκλήθηκε από τη μεταφορά των δικαστικών Υπηρεσιών στο καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο και στον υπερβολικό φόρτο εργασίας που την βάρυνε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της ελλειπούς στελέχωσης της Υπηρεσίας.

Μάλιστα η εισαγγελέας, σύμφωνα με το enimerosi.com,  επισημαίνει ότι η αυθαίρετη σύνθεση διάσπαρτων λεπτομερειών της υπόθεσης, την αδικεί και παίρνει τα χαρακτηριστικά σκευωρίας σε βάρος της.

 Διώξεις για κακουργήματα 

Η αρχική ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, Διονύση Λαμπρίδη ( σ.σ. μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Κέρκυρας, τις ποινικές διώξεις για την υπόθεση θα χειρίζεται πλέον εισαγγελέας Εφετών) περιλαμβάνει  τα αδικήματα της  κακουργηματικής υπεξαγωγής δημοσίων εγγράφων κατά συρροή και της κατάχρησης εξουσίας κατά συρροή.

Τα αδικήματα, που αφορούν την "εξαφάνιση" εκατοντάδων δικογραφιών,  φέρονται να διαπράχθηκαν από την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας 

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι στις  3 Νοεμβρίου σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε παρουσία εισαγγελέα, στο χωριό Γαρούνα της Κέρκυρας, βρέθηκαν περίπου χίλιες δικογραφίες, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις κυρίως οικονομικού εγκλήματος και χρεών προς το Δημόσιο (κυρίως της περιόδου 2003-2017), στην κατοικία μίας 43χρονης αρτοποιού, που φέρεται να είναι στενή φίλη της ελεγχόμενης εισαγγελικής λειτουργού.

Στις ανευρεθείσες περιλαμβάνεται και ένα τμήμα από τις 508 δικογραφίες που αγνοούνταν από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ οι υπόλοιπες από τις 508 εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμη, όπως επισημαίνει το pelop.gr.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών  οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, φέρονται να έχουν παραγραφεί, ή να βρίσκονται στα όρια της παραγραφής, αφού πλην των αρχικών μηνύσεων, καμία υπηρεσιακή ενέργεια δεν είχε γίνει από την ελεγχόμενη εισαγγελέα που τις είχε χρεωθεί.

Η ελεγχόμενη εισαγγελική λειτουργός είχε πολυετή θητεία στην Κέρκυρα την επίμαχη περίοδο

Η υπόθεση των χαμένων δικογραφιών σύμφωνα με το pelop.gr αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες της Εισαγγελέως Εφετών, Βασιλικής Χριστούλη στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα κατά της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας. 

Συγκεκριμένα, η κ. Χριστούλη. τον Μάιο του 2019 υπέβαλε εναντίον της αναφορές στον Αρειο Πάγο, για τέσσερις μεγάλες υποθέσεις. Η μια οδήγησε στην παραπομπή της ελεγχόμενης εισαγγελέα, μιας γραμματέως της και αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας στο ακροατήριο του Εφετείου Κέρκυρας, για ψευδείς βεβαιώσεις, νοθεύσεις εγγράφων, κ.λπ. Μάλιστα, εξ αιτίας αυτής της παραπομπής της, επιβλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, στην ως άνω εισαγγελική λειτουργό προσωρινή αργία.

Δύο άλλες, εστάλησαν για συσχετισμό στην κύρια ανάκριση και οδήγησαν σε δικογραφία σε βάρος της, για κατάχρηση εξουσίας και κακουργηματική υπεξαγωγή στην υπηρεσία (η μια εξ αυτών αναφερόταν σε σκόπιμες καθυστερήσεις στον χειρισμό της μεγάλης δικογραφίας για ρύπανση περιβάλλοντος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που οδήγησαν στην παραγραφή των επί μέρους πράξεων και την ατιμωρησία των υπευθύνων).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε  πολλές από τις εξαφανισμένες δικογραφίες τις οποίες είχε χρεωθεί και δεν είχε επιστρέψει η ελεγχόμενη εισαγγελέας, για όσο καιρό υπηρετούσε στην Κέρκυρα, αλλά και αφού μετατέθηκε στην Αθήνα, δεν υπάρχει καν χαρακτηρισμός. Αυτό σημαίνει ότι, οι δικογραφίες όχι μόνο δεν είχαν οδηγηθεί ποτέ στο ακροατήριο, αλλά, πολλές από αυτές, δεν είχαν εισαχθεί ούτε καν σε ανάκριση, επομένως δεν θα μπορούσαν να είναι προς καταστροφή.

Το τεκμήριο της αθωώτητας και οι συστάσεις προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ ο τύπος είχε αρχίσει να ασολείται με την υπόθεση και τις φερόμενες ως «1.000 χαμένες δικογραφίες» η δικηγορική εταιρεία «Ν.Τ. Αγαπηνός & Συνεργάτες» έχοντας αναλάβει την ποινική υπεράσπιση της εισαγγελέως Κέρκυρας είχε εκδόσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

1. Υφίσταται εκκρεμής ποινική διαδικασία και τεκμήριο αθωότητας που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές.

2. Να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η δημοσιοποίηση αποσπασματικά στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να διερευνηθεί πώς «άραγε» διαρρέουν στα Μέσα.

3. Να αποφευχθεί πλήρως η ταυτοποίηση του προσώπου της κατηγορουμένης και κάθε γενικά προσωπικού δεδομένου της.

4. Ειδικά δε πρόσωπα που έχουν θεσμικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και οιοσδήποτε άλλος κατέχων θεσμικό ή δικονομικό ρόλο στην υπόθεση, να τηρήσει την δεοντολογία του λειτουργήματός μας και να αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, ως έχει πλειστάκις στηλιτεύσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-1-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά