Απόφαση που είχε ήδη εκδοθεί πριν ξεκινήσει η δίκη χαρακτήρισε η υπεράσπιση την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών χωρίς αναστολή, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος.
Το δικαστήριο επέβαλε την προαναφερόμενη ποινή στον κατηγορούμενο κρίνοντάς τον ένοχο για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (Επαναστατική Αυτοάμυνα) και κλοπή σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στο Χολαργό, κατά μετατροπή της κατηγορίας από ληστεία που ήταν αρχικά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του στην επί της ποινής απόφασή του, ως απόρροια μιας ετυμηγορίας επί της ενοχής, η οποία βασίζεται σε σαθρά στοιχεία, καθώς και μάρτυρες υπήρξαν που έδωσαν "άλλοθι" στον Β. Σταθόπουλο για την υπόθεση της κλοπής στο Χολαργό ενώ από πουθενά δεν προκύπτει η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση Μάλιστα, οι ίδιιοι κύκλοι χαρακτηρισαν όλη τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης (προδικασία και ακροατήριο) ως χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης καταδίκης
Με βάση την απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή το δικαστήριο, ο Β. Σταθόπουλος φέρεται ότι μαζί με τον φυγόδικο Δ. Χατζηβασιλειάδη πραγματοποίησαν κλοπή σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στον Χολαργό. Οι δικαστές που κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, προφανώς, δεν έλαβαν υπόψη τους τις μαρτυρικές καταθέσεις που τοποθετούσαν τον πρώτο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον Χολαργό την ώρα της τέλεσης του αδικήματος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο καταζητούμενος Δ. Χατζηβασιλειάδης μέσω κειμένου του που έχει δώσει στη δημοσιότητα παλαιότερα έχει παραδεχτεί τη διάπραξη της ληστείας κατά την οποία αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, αλλά έχει βγάλει από το κάδρο τους δύο συγκατηγορούμενους του ισχυριζόμενος πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, ούτε με τη ληστεία αλλά ούτε και με την Επαναστατική Αυτοάμυνα. Ο ίδιος υποστήριζε στο κείμενό του ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης, η οποία όμως πια δεν είναι ενεργή.
Οι δικαστές προφανώς, θεώρησαν ότι οι ισχυρισμοί του Χατζηβασιλειάδη δεν ήταν αληθείς.
Αντίθετα, οι δικαστές φαινεται πως θεώρησαν αξιόπιστο στοιχείο δείγμα DNA το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα από την υπεράσπιση. Μάλιστα, ειδικός πραγματογνώμονας που κατέθεσε τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε και να έχει μεταφερθεί με διάφορους τρόπους στο σημείο που βρέθηκε.
Αυτό που έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο Β. Σταθόπουλος είναι ότι η μόνη εμπλοκή του στην υπόθεση είναι η ιατροφαρμακευτική βοήθεια που παρείχε στον τραυματία Δ. Χατζηβασιλειάδη, μετά τον αυτοτραυματισμό του.
Κατά την αποδεικτική διαδικασία ούτε καν η ίδια η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τα όσα υποστήριζε, προκαλώντας μάλιστα τη χλεύη του ακροατηρίου όταν αστυνόμος β’ με δωδεκάχρονη πορεία στην Αντιτρομοκρατική που κατέθεσε ως μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Δ.Μ. Κώστα Παπαδάκη για το τι ορίζεται ως τρομοκρατία στην Ελλάδα και τι περιέχει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για τον Δ.Μ., στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τα όπλα και είναι εκείνος που ονομάτισε τον Β. Σταθόπουλο στην αρχική του κατάθεση την οποία πήρε πίσω αργότερα και την χαρακτήρισε υπαγορευμένη από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ απέρριψε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τόσο για τον Β. Σταθόπουλο όσο και για τον Δ.Μ.
Χωρίς αναστολή καταδικάστηκε και ο καταζητούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης με ποινή κάθειρξης 16 ετών, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο Δ.Μ. επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους:
Για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης τον Δ. Χατζηβασιλειάδη.
Για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση τους Β. Σταθόπουλο, Δ. Χατζηβασιλειάδη και Δ.Μ.
Για οπλοφορία τον Β. Σταθόπουλο
Για διακεκριμένη οπλοκατοχή στο πλαίσιο του 187Α τους Β. Σταθόπουλο, Δ. Χατζηβασιλειάδη και Δ.Μ.
Για απλή οπλοκατοχή τους Β. Σταθόπουλο και Δ.Μ.
Τέλος, αθώωσε και τους τρεις για ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα.
Λεγάκη: Η απόφαση είχε εκδοθεί πριν αρχίσει η δίκη
«Στη σημερινή δικαστική απόφαση αποτυπώθηκε ότι δεν χρειάζονται αντικειμενικά ευρήματα, δεν χρειάζονται καταθέσεις μαρτύρων, ούτε καν καταθέσεις αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής για να καταδικαστεί ένας αναρχικός σε 20 χρόνια κάθειρξη.
Αρκεί, έμπρακτα να εκφράζει τα πολιτικά του φρονήματα, φροντίζοντας έναν τραυματία που καταζητείται σε εκδήλωση αλληλεγγύης, και να δηλώνει αμετανόητος ως προς αυτό. Αυτή ήταν και η μόνη πράξη που αποδείχθηκε στο δικαστήριο και, προφανώς, δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητη.
Μετά από μια μη δίκαιη και τελικά διακοσμητική δίκη, κατά την οποία το δικαστήριο προστάτευσε την αντιτρομοκρατική από κάθε έλεγχο των εκθέσεων και δηλώσεών της, εκδόθηκε η αναμενόμενη απόφαση. Μια απόφαση που είχε ήδη εκδοθεί πριν ακόμη αρχίσει η δίκη», σημειώνει η δικηγόρος του Β. Σταθόπουλου Αντωνία Λεγάκη.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2021 από directNEWS.gr