Τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετέβησαν την Τρίτη στον Άρειο Πάγο για να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.
Συγκεκριμένα οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης), Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) και Παύλος Πολάκης (Διοικητικής Διαφάνειας), συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλλαν στον εισαγγελέα την αναφορά με την οποία καταγγέλλουν την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.
Η υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς κατέστη αναγκαία για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Μαρτίου 2021 η Σοφία Νικολάου, με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.
«Σαλαμοποίηση» των έργων για να αποφευχθεί η διαγωνιστική διαδικασία
Όπως αναφέρει "Η Αυγή" οι καταγγέλλοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η γενική γραμματέας ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο, αφού, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση, προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις.
«Η καταγγελλόμενη προκειμένου να αποφεύγει σκοπίμως την τήρηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου οι οποίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα σε κάθε σύμβαση άνω των 139.000 ευρώ και προβλέπουν διαγωνιστικές διαδικασίες ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις προέβαινε τεχνηέντως στην κατάτμηση της εκάστοτε σύμβασης, ούτως ώστε να εμφανίζει την εκτιμώμενη αξία εκάστης εξ αυτών μικρότερη του ποσού των 139.000 ευρώ» σημειώνουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους. Όπως επισημαίνουν, μέσω αυτής της μεθόδευσης, η Σοφία Νικολάου προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, ακόμη όμως και τις διατάξεις που εκτάκτως είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής ανέθεσε το σύνολο των προμηθειών σε 14 εταιρείες. Εντύπωση προκαλεί ότι μία από τις εταιρείες αυτές συστήθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα υποβολής της προσφοράς της, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και η οποία, πέραν της συγκεκριμένης ανάθεσης δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα.
Ταυτόχρονα, κάποιες από τις 14 εταιρείες αυτές τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο. Μάλιστα, τέσσερις εταιρείες δεν είχαν συναφή δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα, καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα, μία ακόμη εταιρεία δεν είχε καμία απολύτως (προγενέστερη ή μεταγενέστερη) συμμετοχή σε οιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας του Δημοσίου με ομοιογενή αγαθά, και τέλος, τρεις εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν (είτε στις ιστοσελίδες τους είτε ως συμμετέχουσες σε έτερους δημόσιους διαγωνισμούς) τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές.
Π. Πολάκης
Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Παύλος Πολάκης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, περιέγραψε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τη Σοφία Νικολάου «είναι τόσα πολλά που για να μεταφερθούν, θέλουν καροτσάκι» και ότι η μηνυτήρια αναφορά αποτελείται από 92 σελίδες.
Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, αποκάλυψε ότι «μόνο η διαφορά τιμής στις 15 από τις 40 συνολικά απευθείας αναθέσεις που έκανε η κ. Νικολάου, υπολογίζεται σε 2 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ».
Την Τρίτη έξω από τον Άρειο Πάγο ο κ. Πολάκης δήλωσε: «Η κ. Νικολάου στο όνομα του κορονοϊού είναι το πιο κραγμένο παράδειγμα απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια-δυο ημέρες πριν την ανάθεση»
Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, θύμισε, ότι ο ίδιος είχε προκαλέσει πολλές φορές κάποιον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα, αλλά αυτό δεν έγινε. «Περιμένουμε με τα αναλυτικότατα και συντριπτικά στοιχεία, τα οποία καταθέσαμε σήμερα να κινηθεί γρήγορα η εισαγγελία και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες» σημείωσε.
Θ. Ξανθόπουλος.
«Η φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού "θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα" αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα» τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος. Όπως επισήμανε, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν απασχολεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ολόκληρη την κοινωνία. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες» συμπλήρωσε.
Χρ. Σπίρτζης
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επαναφέρει στην εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έλεγχο, τη νομιμότητα, την τήρηση της διαφάνειας και την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε ο Χρ. Σπίρτζης.
Η απάντηση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής:
«Σε απάντηση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου τονίζονται τα εξής:
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Κύριος στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και γι’ αυτό κινηθήκαμε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
Οι εταιρείες που επελέγησαν έπρεπε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Να καταθέτουν την πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.
Να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο κατά της διάρκεια της ανάθεσης της προμήθειας αλλά και κατά το στάδιο της τιμολόγησης.
Οι εταιρείες αυτές δεν έπρεπε να είναι «φαντάσματα» ή σφραγίδες. Επιλέξαμε επιχειρήσεις που επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με συγκεκριμένους ΚΑΔ.
Απαράβατος κανόνας της Γενικής Γραμματείας, πέραν της χαμηλότερης τιμής, είναι να μπορούν οι εταιρείες να ικανοποιήσουν άμεσα τις προμήθειες υλικών. Οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας.
Όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση.
Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.
Και τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία.
Πρόκειται για κανόνα που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή.
Ως εκ τούτων, καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-5-2021 από directNEWS.gr