Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Παππάς, άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση μακράς έρευνας (προκαταρκτικής εξέτασης) που διενήργησε ο κ. Παππάς κατόπιν μήνυσης την οποία κατέθεσε η εισαγγελική λειτουργός Ελένη Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς έθεσε στο αρχείο την ίδια μήνυση ως προς το σκέλος της με το οποίο ο κ. Αγγελής καταγγελόνταν ως δράστης και άλλων ποινικών αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Παππάς άσκησε την ποινική δίωξη καθώς από την έρευνά του διαπίστωσε ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος σχετικά με όσα κατήγγειλε σε βάρος του αντεισαγγελέα Α.Π. μέσω της μήνυσής της η κ. Τουλουπάκη για το ταξίδι στη Βιέννη της αντιπροσωπείας της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, στο πλαίσιο της εισαγγελικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis. Οι Έλληνες εισαγγελείς είχαν τότε συναντηθεί με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ. στο πλαίσο διεθνούς συνεργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Ὀπως υποστήριζε στη μήνυσή της η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού ο κ. Αγγελής ως τότε επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών , που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, γιατί είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.
Ο κ. Αγγελής σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας όταν κλήθηκε ως ύποπτος διάπραξης αδικημάτων ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Μάλιστα, συμπλήρωβε ότι ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς ,για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας και ότι για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Παράλληλα, ισχυριζόταν ότι ς η πράξη έγινε ανέγκλητη (δεν τιμωρείται) με το άρθρο 2 του Ποινικού κώδικα γιατί εκ των υστέρων καταργήθηκε η υποχρέωση να χρησιμοποιούνται παρανόμως ληφθέντα αποδεικτικά μέσα.
Γενικότερα οι ισχυρισμοί του στο υπόμνημα κατέτειναν στην πως το καταγγελόμενο περιστατικό δεν έγινε ποτέ και δεν προσφέρθηκαν ποτέ στοιχεία.
Την ίδια περίοδο ο κ. Αγγελής είχε αναφερθεί μέσω δημοσιευμάτων και σε "σχέδιο Ρασπούτιν" για την υπόθεση Novartis.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ιωάννης Αγγελής αντεισαγγελέας Α.Π. και τότε επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είχε ισχυριστεί σε αναφορές που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ότι "του έγινε γνωστή η προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών προσώπων", στο πλαίσο της έρευνας για τη Novartis.
Ἂυτές οι αναφορές του έδωσαν αφορμή για τη διεξαγωγή έρευνας τόσο κατά της κ. Τουλουπάκη όσο και κατά του ιδίου, καθώς η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στράφηκε εναντίον του με την υποβολή μήνυσεις.
Παράλληλα, οι ισχυρισμοί του κ. Αγγελή αποτέλεσαν τη βάση για έρευνα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με βάση τα οριζόμενα από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησής της από την αρεοπαγίτη και ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.
Στην Εισαγγελία Εφετών η αρχειοθέτηση αδικημάτων
Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του κ. Αγγελή κατόπιν της μήνυσης της κ. Τουλουπάκη αφορούσε πέντε αδικήματα και συγκεκριμένα αυτά της υπεξαγωγής υπηρεσιακού εγγράφου, της αντιγραφής προγραμμάτων από ηλεκτρονικό υπολογιστής χωρίς τη συναίνεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς και για παράβαση καθήκοντος.
Ο κ. Παππάς άσκησε άσκησε ποινική δίωξη μόνο για παράβαση καθήκοντος και για τις υπόλοιπες πράξεις προχώρησε με διάταξή του στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παραβίαση απορρήτου, συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιω. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, ενώ η υπεξαγωγή εγγράφων, αφορούσε σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία κατά Διαφθοράς.
Ως προς την αρχειοθέτηση του μέρους αυτού της υπόθεσης τον τελευταίο λόγο έχει η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας που, όπως προβλέπεται, πρέπει να επικυρώσει ( ή να μην επικυρώσει αν διαφωνεί) την διάταξη του κ. Παππά.
Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία που σχημάτισε ο κ. Πᾳππάς συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.
Η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
Με αφορμή την ποινική δίωξη στον Αγγελή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε την εξής δήλωση:
«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-6-2021 από directNEWS.gr