Logo

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια ΣτΕ η αίτηση της Βασιλικής Θάνου για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της  Βασιλικής Θάνου για την επάνοδο της στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την οποία "εκπαραθυρωθηκε" από την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Συγκεκριμένα, η   Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία,  με  μια σειρά αποφάσεων της απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης τόσο της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου όσο και και των άλλων πρώην  μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω επιτροπής που ειχαν προσφύγει. 

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν  προσφύγει εκτός από την  κ. Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου,   και  δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ  παρεμβάσεις είχαν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου και η Μαρία Ιωαννίδου.

Όλες οι αιτήσεις είχαν συζητηθεί  στο  ΣτΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες όλο το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν  αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο ενωσιακό δίκαιο, ενώ φωτογραφικές ήταν οι πράξεις διορισμού της νέας διοίκησης της ανεξάρτητης Επιτροπής.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, επίσης, ,ότι  οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις  «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία». Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Ωστόσο, κατά την κρίση της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι διατάξεων του άρθρου 101   του νόμου 4623/2019, με το οποίο αντικαταστάθηκε η παράγραφος  7 του άρθρου 12 του νόμου 3959/2011 και θεσπίσθηκαν   ασυμβίβαστα για ορισμένες θέσεις της πυραμίδας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι συνταγματική, συμβατή με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά