Logo

Σύρος: Αποζημίωση 280.000 ευρώ σε βάρος ναυαγοσώστη σε πισίνα για το θάνατο 11χρονης - Όλη η απόφαση [έγγραφο]



 
 

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου με απόφασή του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 280.000 ευρώ σε βάρος ναυαγοσώστη σε πισίνα για το θάνατο 11χρονου κοριτσιού.

Συγκεκριμένα, ο εναγόμενος, με βάση την δικαστική απόφαση, ως επόπτης ασφαλείας πισίνας - ναυαγοσώστης, μετά την ποινική καταδίκη του για την υπόθεση (φυλάκιση 2 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου) πρέπει να καταβάλει από 100.000 ευρώ στον πατέρα και στη μητέρα της 11χρονης που έχασε τη ζωή της και 80.000 ευρώ στην αδελή της, για  ψυχική οδύνη από την απώλεια της ανήλικης. 

Η οικογένεια που έχασε το κοριτσάκι της με τόσο τραγικό τρόπο έκαν διακοπές στη Σύρο, όπου είχε σπίτι.

Τη μοιραία ημέρα του Ιουνίου του 2015  η μητέρα έφθασε στο κατάστημα, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο εναγόμενος, μαζί με τις δύο κόρες της, ηλικίας 9 ετών και 12 ετών τότε, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση για πάρτi που θα γινόταν για τα γεννέθλια φίλης των παιδιών της  

Στο σκεπτικό της απόφασής του (υπ' αριθμ. 22/2021) το Πολυμελές Πρωτοδικείο, επισημαίνει, για τον επιχειρηματία και εναγόμενο μεταξύ άλλων τα εξής: : 

«Ο εναγόμενος, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ως επόπτη σασφαλείας πισίνας – ναυαγοσώστη, δεν κατέβαλε την επιβαλλόμενη κατ’ αντικειμενική κρίση προσοχή, την οποία όφειλε να καταβάλλει ο μετρίως συνετός και ευσυνείδητος επόπτης ασφαλείας πισίνας- ναυαγοσώστης, υπό συνθήκες, αντίστοιχες με τις ως άνω περιγραφόμενες, με βάση τους νομικούς κανόνες, τις συνήθειες, που επικρατούν στις συναλλαγές, και την κοινή – κατά τη συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων – πείρα και λογική. Ειδικότερα, ενώ ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πισίνας- ναυαγοσώστης, δεν έφερε ένδυμα κολύμβησης, εκτελούσε άλλη παράλληλη εργασία, αφού κινείτο στον χώρο της ως άνω επιχείρησής του και συντόνιζε το προσωπικό, και δεν ήταν σε άμεση ετοιμότητα προς παροχή βοήθειας». 

Επιπλέον το δικαστήριο επισημαίνει ότι ο εναγόμενος καθυστέρησε να αντιδράσει. Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη της υγείας της 11χρονης,η οποία κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.. Χαρακτηριστικά στην απόφαση υπογραμμίζεται:  «...εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του εναγομένου, η …. παρέμεινε αναίσθητη στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια την περιέλευσή της στην ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση υγείας, η οποία, διαρκώς επιδεινούμενη, οδήγησε στον θάνατό της»

Διαβάστε όλη την απόφαση ,όπως δημοσιεύθηκε  ανωνυμοποιημένη στην Τάάπεζα Νομικών Πληροφοριών «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

Εναλλακτικά διάστε όλη την απόφαση. εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18/07/21 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά