Logo

Προσφυγή πανεπιστημιακών στο ΣτΕ ενάντια στην πρόσληψη ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια



 
 

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια (ΟΠΠΙ-Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων), ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και  διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και σύλλογοι φοιτητών.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Συντάγματος, καθώς και στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ακόμα οι προσφεύγοντες επισημαίνουν, ότι η επίμαχη απόφαση προσκρούει ακόμη σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Συντάγματος), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.) κ.ά.

Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά τον προσδιορισμό της δικασίμου από τον πρόεδρο Δημήτρη Σκαλτσούνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-7-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά