Logo

Σέιχ Σου: Εισαγγελική παρέμβαση για την προστασία του - Ερευνάται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων [βίντεο]



 
 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άνοιξε τον κύκλο μιας μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που αφορά στην προστασία του του Σέιχ Σου. 

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα ελεγχθούν πράξεις και παραλείψεις υπευθύνων μετά από καταγγελίες για πλημμελή προστασία του δάσους του Σέιχ Σου.

Σύμφωνα με την παραγγελία, η προκαταρκτική εξέταση, που  χαρακτηρίζεται ως επείγουσα, έχει στόχο να διερευνήσει την τυχόν διάπραξη αδικημάτων  όπως η παράβαση καθήκοντος, η υποβάθμιση περιβάλλοντος και η παρεμόδιση αποτροπής κινδύνου  και να αναζητήσει τους υπαίτους για τη διάπραξή τους.

Η διεξαγωγή της έρευνας ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη με την εντολή να εξετάσει μάρτυρες και να συγκεντρώσει στοιχεία για το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας. 

Ήδη εξετάστηκε ως μάρτυρας ο  δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος έχει στείλει επιστολές για ελλιπή προστασία του Σέιχ Σου στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του δάσους.

Για τη μεγάλη εισαγγελική έρευνα και την κατάθεση του κ. Δανιλίδη, το ertnews.gr αναφέρει:

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης, μετά τις επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για ελλιπή προστασία του Σέιχ Σου, που απέστειλε στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του δάσους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος “η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου, με τον κύκλο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίγει άμεσα με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης βρέθηκε ενώπιον του Πταισματοδίκη την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδα του δήμου και δικηγόρο Ελένη Λιανού και εξετάστηκε ως βασικός μάρτυρας. Στη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του ο δήμαρχος ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με την πλημμελή προστασία του Σέιχ-Σου, όπως άλλωστε το περιέγραψε γλαφυρότατα στις επιστολές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην κατάθεσή του ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης», τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες».

«Η ιστορία των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι άκρως διδακτική και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αδρανεί ούτε δευτερόλεπτο. Τα δάση είναι η ζωή μας και μια οργανωμένη και πλήρως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών αλλά άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων και των πυρκαγιών. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα όχι μόνο να επεμβαίνει έγκαιρα στην περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων αλλά πρωτίστως να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση και ίσως η δαμόκλεια σπάθη της Δικαιοσύνης μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και Οργανισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (13299/7.6.2021) και ταυτόχρονα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο-Ευάγγελο Αραβώση, στον υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στον προϊστάμενο Δ/νσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, στην προϊσταμένη Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στους δημάρχους Ν. Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με εμφατικό τρόπο τόνιζε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο της εκδήλωσης πυρκαγιάς και ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των ξηρών υπολειμμάτων της υλοτόμησης και ενίσχυση των περιπολιών σε 24ωρη βάση. Λίγες ημέρες μετά την παραλαβή της επιστολής, και συγκεκριμένα στις 12.6.2021, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο δάσος, ανακοινώνοντας την άμεση έναρξη των εργασιών καθαρισμού του δάσους σε έκταση 3.500 στρεμμάτων «σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με πολύ προβληματικά χαρακτηριστικά», όπως είπε. Ακολούθησαν οι δηλώσεις παραγόντων και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (6.7.2021), σύμφωνα με τις οποίες ο καθαρισμός του Σέιχ-Σου από τα υπολείμματα υλοτόμησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-8-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά