Logo

Novartis: Βούλευμα απαλλάσσει τον Ιωάννη Αγγελή από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος



 
 

Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς,  Γιάννη Αγγελή από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή είχε ασκηθεί γιατί στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης της  Novartis δεν είχε παραλάβει στοιχεία για λογαριασμό συγγενή πολιτικού, που πρόσφεραν οι αμερικανικές αρχές, τόσο στον ίδιο, όσο και στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στο ταξίδι τους στη Βιέννη το 2018.

Οι δικαστές του συμβουλίου στο βούλευμά τους υιοθέτησαν πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε διατυπώσει την άποψη ότι  «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι, γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», προσθέτοντας πως «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (του κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο  σοβαρότατο για έναν  ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

Σύμφωνα με τον κ.  Οικονόμου  δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής, καθώς ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα  του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Μάλιστα, ο προτείνων εισαγγελέας είχε  υποστηρίξει ότι ο κ. Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Για το λόγο αυτό, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-9-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά