Logo

Επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα: Συγκλόνισε η εμφάνιση της Ιωάννας - Διακόπηκε η δίκη [βίντεο+φωτο] 
 

Συγκλόνισε με την εμφάνισή της και μόνο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η Ιωάννα  Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι, το Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα. 

Η Ιωάννα  εμφανίστηκε  με μια μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπό της και τον λαιμό, αφήνοντας μόνο τέσσερις τρύπες για τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, ενώ στο κεφάλι  φορούσε ένα καπέλο για να κρύψει τα τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής.

Από την άλλη πλευρά η Έφη Κακαράντζουλα, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επέλεξε να΄αρνηθεί να προσαχθεί στη δικαστική αίθουσα, ώστε από το εδώλιο να αντικρίσει το θύμα της πράξης που ομολόγησε ότι τέλεσε.

Όσοι έτυχε να βρεθούν στον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου το πρωί της Τετάρτης φώναξαν «Μπράβο, Ιωάννα» για την απόφασή της να παραστεί στη δίκη, η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους της,  είναι προσωπική της επιλογή,  παρά τις περί αντιθέτου συμβουλές της οικογένειάς της.

Η θέση της υπεράσπισης είναι ότι η πράξη είναι ομολογημένη και ότι το βασικό ζητούμενο είναι για την πλευρά των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν την κατηγορούμενη να μετατραπεί η  κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, θεωρώντας ότι είναι νομικά λανθασμένο το αδίκημα για το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί. 

Κενό εδώλιο - Εκπροσώπηση από τους δικηγόρους

Στο ακροατήριο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Σάκης Κεχαγιόγλου, έδωσε το "στίγμα" της υπερασπιστικής γραμμής στο δικαστήριο εκφράζοντας τη συμπάθεια της Πολιτικής Αγωγής για το θύμα. 

«Θα παραβρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση που προσκόμισε στο δικαστήριο ο συνήγορός της, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα.

Ο ίδιος εξήγησε πως η 37χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, που αποτελεί ευμενεστερο ποινικό χαρακτηρισμό.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης»

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας διάβασε το κατηγορητήριο και το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πριν τη διακοπή της δίκης,  αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη 5 μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες.

Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει και αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Τη διακοπή της δίκης ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, προκειμένου να αναδιαταχθεί η  σειρά των μαρτύρων, δεδομένου ότι πριν απ’ όλους θα πρέπει να εξεταστεί το θύμα, που στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια, και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ιωάννα:  Είναι δειλή

Μετά τη διακοπή της δίκης η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι».

Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Απ. Λύτρας, δήλωσε: «Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρίσει την Ιωάννα. Απέδειξε για μία ακόμα φορά ποια είναι, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι». 

Αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας, ο κ. Λύτρας είπε πως έχουν αποφανθεί ήδη και ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη και οι δικαστές με το βούλευμά τους για το ζήτημα.

Ο δεύτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής, χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση της κατηγορούμενης, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε άλλη συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Στο νομικό μέρος η διαφωνία

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου μετά τη διακοπή της διαδικασίας, δήλωσε:  «Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παρευρεθεί στο δικαστήριο. Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.

Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης. Άκουσα την Ιωάννα ψύχραιμη και ότι  διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από τον ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα». 

Σε ερώτηση αν η εντολέας του θα ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα, είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-9-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά