Logo

Άρειος Πάγος: Εξετάζεται αναίρεση της απόφασης για αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη



 
 

Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκάλεσε η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του πυρνηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια,   Γιώργου Πατέλη η οποία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, συγκεκριμένα, ζήτησε  το σκεπτικό της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης..

Υπενθυμίζεταιι ότι το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας  έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του καταδικασμένου πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής και διέταξε την αποφυλάκισή του μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα. 

Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα σχολίσαν δεικτικά για την απόφαση αποφυλάκισης ότι «οι συμπάθειες δεν κρύβονται», ενώ στηλίτευσαν την πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γιώργο Πατέλη  «υποδειγματικό κρατούμενο», προσθέτοντας στην αγόρευσή του  ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας αξιόποινης πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Η απόφαση του Πνεταμελούς Εφετείου Αναστολών για τον Γιώργο Πατέλη ήρθε ένα μόλις χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση για τον ίδιο και για τη Χρυσή Αυγή συνολικότερα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γ. Πατέλης παρέμεινε  στη φυλακή συνολικά 30 μήνες, εκ των οποίων 18 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος και τους υπόλοιπους 12, μετά την έκδοση της απόφασης),.

Ο καταδικασθείς για την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε λόγους ψυχικής υγείας του παιδιού του και προσκόμισε στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών  σχετικές ψυχιατρικές γνωματεύσεις.

Η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αν και δεν εμποδίζει  την αποφυλάκιση του Γ. Πατέλη, εν τούτοις, εφόσον ασκήσει τελικά αναίρεση, θα μπορέσει να επαναφέρει το θέμα της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής  για νέα κρίση από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την ενέργεια του κ. Πλιώτα ως μία κίνηση υψηλού συμβολικού περιεχομένου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά