Logo

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο



 
 

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά τη διεξαγωγή νέας δίκης για τους εμπλεκόμενους στο αποκαλούμενο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αφορά την χορήγηση φερομένων ως επισφαλών δανείων κατά τη χρονική περίοδο 2008-2010.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία το Τριμελέες Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ,πέρυσι τον Ιούλιο  έπαυσε την ποινική δίωξη  σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της απιστίας  και κατ΄επέκταση και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Η επίμαχη απόφαση είχε ληφθεί με πλειοψηφία  (2-1)  και είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Κατά την κρίση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου  Δικαστηρίου Ζαχαρία Κοκκινάκη που άσκησε την αναίρεση, ήταν απολύτως νόμιμη  η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, μεσούσης της διαδικασίας, με δεδομένο ότι με το νέο Ποινικό Κώδικα, η απιστία διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα.

Τον τελικό λόγο ως προς το αν αναιρεθεί η όχι το σκέλος της απόφασης που αφορά την παύση της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας ως βασικού αδικήματος και κατ' επέκταση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τον έχει πλέον το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. .

Υπενθυμίζεται πάντως πως μετά την παύση της ποινικής δίωξης για τις πράξεις αυτές,  η δίκη για τα  λεγόμενα "θαλασσοδάνεια" του  Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε μόνο για το αδίκημα της   απάτης για 5 από τους αρχικά 35 κατηγορουμένους. Και οι 5 αθωώθηκαν τελικά από την κατηγορία αυτή, όπως είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας η οποία εξέφρασε την άποψη ότι  δεν προέκυψε  απάτη  σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2021 από directNEWS.gr  


Τελευταία Δικαστικά