Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης κήρυξε εαυτόν αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση των 24 κατηγορούμενων που αντιμετωπίζουν πράξεις σχτικές με κατασκοπία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως και παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Το δικαστήριο που συνεδρίασε την Πέμπτη αποφάσισε ότι η υπόθεση πρέπει να δικαστεί σε δικαστήριο του ανώτερου βαθμού, καθώς, όπως επισήμανε και η εισαγγελάς στη σχετική πρότασή της, ένας εκ των κατηγορουμένων είναι δικηγόρος και έχει ειδική δωσιδικία.
Για την υπόθεση των «24» και τη χθεσινή διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης το stonisi.gr, αναφέρει τα εξής:
Στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ότι παραπέμπεται η δίκη των 24 κατηγορουμένων μεταξύ άλλων για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωσε, σε άλλο δικαστήριο. Συγκεκριμένα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δήλωσε «αναρμόδιο» και παραπέμπει την πολύκροτη υπόθεση που ξεκίνησε το 2018 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πλήθος κόσμου αλληλέγγυων βρέθηκε μέσα και έξω από τα δικαστήρια.
Ειδικότερα το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέα για παραπομπή σε ανώτερο βαθμό της υπόθεσης, γιατί ένας από τους «24» είναι δικηγόρος. Δεδομένου αυτού έπρεπε λόγω ειδικής δωσιδικίας να εκδικασθεί η υπόθεση από ανώτερο δικαστήριο. Ταυτόχρονα έκρινε ότι ήταν αναρμόδιο για μια σειρά άλλων ζητημάτων που τέθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης όπως αυτό της ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος. Επί των ενστάσεων της υπεράσπισης θα κρίνει το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων οπότε αυτό θα συνεδριάσει για να εκδικάσει την υπόθεση.
Οι 24 κατηγορούμενοι, Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών, (προσήλθαν σήμερα 10 με τους υπολοίπους να απουσιάζουν είτε επειδή δεν κλητεύθηκαν είτε επειδή δεν ανευρέθηκαν κατά την κλήτευση) αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος όπως αυτές της κατασκοπίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, την παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.
Ας σημειωθεί ότι η κύρια ανάκριση για τα σοβαρά αδικήματα που αφορούν την κατασκοπία και την εγκληματική οργάνωση δεν έχει περαιωθεί αν και οι πράξεις φέρεται να τελέσθηκαν από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Ας σημειωθεί ακόμα ότι από τη δίκη απουσίασε μια εμβληματική μορφή η Σάρα Μαρντίνι, Σύρια πρόσφυγας που φέρεται να τέλεσε σοβαρά αδικήματα αν και όπως η ίδια υποστηρίζει συμμετείχε σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων. Η πρωταθλήτρια κολύμβησης στη χώρα της κ. Μαρντίνι δεν παρέστη στη δίκη γιατί αν και κλήθηκε σε αυτήν δεν της επετράπη η είσοδος στη χώρα. Ενώ το διοικητικό δικαστήριο κατατέθηκε ότι έχει απορρίψει επτά φορές αίτημα της να της επιτραπεί η είσοδος προκειμένου να απολογηθεί κατά των κατηγοριών που τη βαραίνουν.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων συμφώνησαν επί το πλείστον με την Εισαγγελέα, ζήτησαν όμως τα κλητήρια θεσπίσματα να σταλούν εκ νέου και στη γλώσσα των κατηγορουμένων, χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο ως «μνημείο σκοπιμότητας και μνημείο προχειρότητας».
Και ενώ ζήτησαν να αφήσει το Δικαστήριο την Σάρα Μαρντίνι να παραβρεθεί στην επόμενη δίκη, το Δικαστήριο ως αναρμόδιο δεν τοποθετήθηκε επί του αιτήματος..
Οργισμένος από την έκβαση της υπόθεσης ο Σον Μπίντεν που τονίζει ότι ποινικοποιείται η ανθρωπιστική δράση και «σέρνονται αθώοι για χρόνια χωρίς να ολοκληρώνεται η διαδικασία της Δικαιοσύνης»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-11-2021 από directNEWS.gr