Logo

Δολοφονία ναρκέμπορου «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια: Αθωώθηκαν ομόφωνα τα μέλη του Ρουβίκωνα, Γ. Καλαϊτζίδης και Ν.Ματαράγκας [φωτο] 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε αθώους τους Γιώργο Καλαϊτζίδη και Νίκο Ματαράγκα, μέλη του «Ρουβίκωνα» που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, με θύμα τον Αιγύπτιο έμπορο ναρκωτικών γνωστό ως «Χαμπίμπι». 

Η δολοφονία είχε διαπραχθεί πριν πέντε χρόνια στα Εξάρχεια. 

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, καθώς ήταν ομόφωνη και με απαλλακτική, μάλιστα, πρόταση της  εισαγγελέως της έδρας.

Οι δύο απαλλαχθέντες κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους για την υπόθεση είχαν αφεθεί ελεύθεροι, με μοναδικό περιοριστικό όρο την υποχρεωτική εμφάνισε σε οικείο Α.Τ., από την πρώτη στιγμή είχαν υπεραμυνθεί της αθωότητάς τους, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους. 

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας 

Οι Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, αυτοαποκαλούνται λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή…Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας.

Η εισαγγελική λειτουργός προκάλεσε αίσθηση όταν έκανε λόγο για «έλλειψη σοβαρότητας» στο κατηγορητήριο που οδήγησε τους δύο κατηγορούμενους στο εδώλιο για  ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση (Ν. Ματαράγκας) και για ηθική αυτουργία σε αυτή (Γ..  Καλαϊτζίδης).

Επικαλούμενη δε την αλλαγή της κατάθεσης που έδωσε βασική μάρτυρας του κατηγορητηρίου, η οποία κατά την ακροαματική διαδικασία πήρε πίσω όλα όσα είχε υποστηρίξει κατά την προδικασία είπε: «Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε μία  «έντονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που επικρατούσε γύρω από τη δράση των δύο ανδρών, η οποία και στάθηκε η αιτία να στοχοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με την Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη». 

Αναφερόμενη στο θύμα τόνισε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που πουλούσε ναρκωτικά τρομοκρατώντας τη γειτονιά των Εξαρχείων. «Αυτό το λάθος αποδείχτηκε μοιραίο όταν επιτέθηκε σε αναρχικούς», επισήμανε.

Εδώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τον Ιούνιο του 2016 άγνωστοι άνδρες πλησίασαν με μηχανή και πυροβόλησαν τον «Χαμπίμπι» επτά φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Οι άγνωστοι δράστεςε στη  συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο ενώ την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων». 

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, Άννυ Παπαρρούσου και Κώστας Παπαδάκης, τόνισαν ότι αφενός δεν υπήρξε σε καμία φάση της διαδικασίας τεκμηρίωση που να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικα και έκαναν λόγο για ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η εξύφανση μιας δικογραφίας που έπρεπε να είχε μείνει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε όταν φύσηξε ούριος πολιτικός άνεμος.

Επισήμαναν επίσης την κατάπτυστη συνεργασία κρατικών υπαλλήλων, κρατουμένων που βρίσκονταν σε ομηρία, με το κύκλωμα του εμπορίου ναρκωτικών, οι οποίοι έδρασαν υπό την προστασία των πολιτικών παραγόντων που μερίμνησαν ώστε να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η διαδικασία απέδειξε μόνο την ενοχή όσων έστησαν αυτή τη σκευωρία, για κατάχρηση εξουσίας, κατά το άρθρο 239ΠΚ, και καθόλου την ενοχή των κατηγορουμένων.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι δεν είναι κατάχρηση εξουσίας η διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης, η ομηρία δύο ανθρώπων για τόσα χρόνια και η πολιτική διαπόμπευσή τους», σχολίασαν οι δικηγόροι.

Γιώργος Καλαϊτζίδης: «Άσε τα σκυλιά να γαυγίζουν, τα άλογα θα περάσουν»

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Ματαράγκας είχε τονίσει στη δήλωσή του ότι η δίωξη ήταν εξαρχής πολιτική και δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί έγινε. «Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για κάτι που ήταν προφανές από την αρχή», δήλωσε στο δικαστήριο.

«Άσε τα σκυλιά να γαυγίζουν, τα άλογα θα περάσουν. Τίμή και δόξα στον Ρουβίκωνα για τη μάχη που δώσαμε ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών και την οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε», είπε ο Γιώργος Καλαϊτζίδης,

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-11-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά