Logo

Ρ. Δούρου: «Αποδομήθηκε σημείο προς σημείο τεκμηριωμένα το κατηγορητήριο» 
 

Αντέκρουσε «πλήρως, σημείο προς σημείο» κατά τη σημερινή απολογία της όλες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες που της αποδίδονται για την τραγωδία της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017 υποστηρίζει η Ρένα Δούρου, η τότε περιφερειάρχης Αττικής.

Όπως επισήμανε, έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη, «αν υπάρχει, που όμως δεν έχει σχέση με την ποινική».

«Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχός μου έβγαινε και έλεγε "έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι τής την άφησα". Μου έλεγαν τότε "βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016". Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» υποστήριξε.

Αναφερόμενη στην κριτική που δέχτηκε για την εμφάνισή της όταν πήγε στον Άρειο Πάγο, είπε: «Δεν ξέρω πως ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τρέσες και βλεφαρίδες».

Η κ. Δούρου ανέφερε πως ό,τι συνέβη στη Μάνδρα σχετίζεται με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητεί άλλοθι. «Να μη φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική αλλαγή, δε ψάχνω για άλλοθι, αλλά ακόμα και ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειές της. Δεν την αρνιόμαστε, αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δε δικαιώνει τα θύματα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όσοι λένε ότι έπρεπε να ακούσω το "καμπανάκι" από τις πλημμύρες του 2015. Την "καμπάνα" τη βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και ό,τι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης, περιγράφοντας το πλέγμα αρμοδιοτήτων και εξηγώντας εκτενώς τις διαδικασίες υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα είναι «η επιτομή του έργου που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», ενώ παρουσίασε αναλυτικά το χρονολόγιο του έργου την περίοδο της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής», υπογραμμίζοντας «το τεράστιο ψέμα ότι η διοίκηση της "Δύναμης Ζωής" άφησε στα συρτάρια δήθεν ώριμη μελέτη που θα είχε σώσει την πόλη της Μάνδρας. Ουδέν ψευδέστερο από τα περί δήθεν ώριμης μελέτης που εμείς θάψαμε» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ταύτιζαν εσκεμμένα την παραλαβή της μελέτης, η οποία λέγεται προσωρινή παραλαβή, με την ωριμότητά της, για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις». Όπως είπε, η σχετική μελέτη έγινε ώριμη, μετά την επικύρωση των οριογραμμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μάλιστα όταν εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής της, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου του 2016.

Η πρώην περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτελούσε, όπως τεκμαίρεται από το πρόγραμμα των 163 αντιπλημμυρικών έργων, βασική προτεραιότητα της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής. Αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί αμέλειας και παραλείψεων, παρατηρώντας ότι η υπαρκτή κλιματική κρίση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, «όπως ακριβώς έκανε η διοίκησή μας με τα αντιπλημμυρικά έργα μας, καθώς και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora».

«Σήμερα, 4 και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα "Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή;", η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και την ασύγγνωστη προχειρότητά του» είπε ολοκληρώνοντας την απολογία της η Ρένα Δούρου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Ιανουαρίου με τις απολογίες των υπόλοιπων 20 κατηγορουμένων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-1-2022 από directNEWS.gr πηγή:Ναυτεμπορική


Τελευταία Δικαστικά