Logo

Νίκος Παππάς: Απολογήθηκε με υπόμνημα στον Άρειο Πάγο - Ολοκληρώνεται η ανάκριση για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016



 
 

Με την κατάθεση πολυσελιδου απολογητικού υπομνήματος, μέσω των δικηγόρων του στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, στο Άρειο Πάγο απολογήθηκε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς. 

Η κατηγοροία που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Βουλή, συνδέεται με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016

Μάλιστα, με την απολογία του κ. Παππα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τις καταγγελίες περί εικονικής συναλλαγής με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία που έκανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για να εξασφαλίσει   μία από τις άδειες και να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο, απόλυτα ελεγχόμενο δικό της τηλεοπτικό κανάλι η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ήδη στην ανακρίτρια έχει απολογηθεί για την κατηγορία της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος ο καταγγέλλων, Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος υποστήριξε ότι ο Νίκος Παππάς ήταν ο  εμπνευστής κια ο οργανωτής του σχεδίου. 

Ο κ. Καλογρίτσας, τόσο στη  μηνυτήρια αναφορά του από την οποία ξεκίνησε η έρευνα, όσο και στην απολογία ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν για να πάρει, με βάση την εικονική αυτή συμφωνία,  3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Ο κ. Παππάς απο την πλευρά του  αρνείται όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας ενώ στο υπόμνημά του, στην  προανακριτική επιτροπή της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν, και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα θεσπίσει και νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασης μου ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως τελικά ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βιασμό της λογικής».

Μετά  την απολογία του Νίκου Παππά. αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κηρυχθε΄το πέρας της ανάκρισης και η σχετική  δικογραφία   να διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί  αν  η υπόθεση θα πάρει το δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο.

Η δήλωση του Ν. Παππά

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παππάς, ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής υπέστη ένα πρωτοφανές πολιτικό στραπάτσο. Συγκρούστηκε με την αλήθεια και "ποιούσα την ανάγκη φιλοτιμία" ανακάλεσε αυτοβούλως τον κορμό του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου εναντίον μου. Με κεκτημένη ταχύτητα από την πολύχρονη πείρα της Δεξιάς σε παρεμβάσεις στη δικαστική εξουσία, συνέχισε την προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.

Από τη διαδικασία της κύριας ανάκρισης δεν προέκυψε τίποτα καινούργιο. Αναμοχλεύθηκαν απλώς και μόνον οι γνωστοί ψευδείς ισχυρισμοί και αναδείχτηκαν γεγονότα που αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον, εκεί που για πολλά χρόνια άλλοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί το άφηναν χωρίς προστασία να κάμπτεται υπό το βάρος και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν θα συμβάλω στην απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, της οποίας την ανεξαρτησία σέβομαι και υπερασπίζομαι σε όλη τη δημόσια παρουσία μου. Καταθέτω εκ νέου το υπόμνημα, που ήδη έχω υποβάλει κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης με τις αναλυτικές θέσεις μου, που κονιορτοποιούν τις κατασκευασμένες από τους πολιτικούς διώκτες μου κατηγορίες. Η Νέα Δημοκρατία των σκανδάλων, των διευκρινισμένο 7 δισ. απευθείας αναθέσεων, της Novartis και της Siemens, έπρεπε να έχει πάρει ένα μάθημα από το στραπάτσο της προανακριτικής επιτροπής. Δεν το πήρε. Θα το πάρει στις επερχόμενες κάλπες».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Ο Νίκος Παππάς ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα συγκρούστηκε με το σκληρό σύστημα διαπλοκής για να βάλει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Το να πιστεύεις ότι στο καθεστώς του εκ Κρήτης Μητσοτάκη δεν θα τον στείλουν κατηγορούμενο είναι σαν να περιμένεις να μη σου επιτεθεί ο Μινώταυρος επειδή είσαι χορτοφάγος».

Ο δεύτερος δικηγόρος του πρώην υπουργού Βαγγέλης Γεωργακόπουλος σε δήλωσή του έκανε λόγο για επιχειρούμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης και ατελέσφορα προσπάθεια εμπλοκής του κ. Παππά.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου προσήλθε σήμερα στην ανακρίτρια και ζήτησε νέα, τρίτη κατά σειρά, προθεσμία για να απολογηθεί, καθώς ο συνήγορός της Δημήτρης Τσοβόλας για λόγους υγείας θα απέχει από τον υπερασπιστικό του ρόλο. Την υπεράσπιση της κ. Παπαδάκου αναλαμβάνει ο Ιπποκράτης Μυλωνάς

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-2-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά