Logo

Δίκη Δημήτρη Λιγνάδη: «Τον εμπιστεύτηκα. Με αιφνιδίασε, είχα παγώσει και πονούσα»



 
 

Τα όσα πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Λιγνάδη περιέγραψε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας, ο 24χρονος που καταγγέλει τον κατηγορούμενο για βιασμό το 2015 σε ηλικία 17 ετών. Ο ίδιος είπε πως γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα σε ένα παγκάκι στην Αγίου Παύλου, όπου ο πρώτος καθόταν με τους φίλους του.

«Τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2015 καθόμουν σε ένα παγκάκι στην Αγίου Παύλου με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι Τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στη αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζι στην περιοχή του Συντάγματος , καθίσαμε, ήπιαμε και μετά το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε καποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών».

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο ότι προέρχεται από ένα εξαιρετικά βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, πράγμα που με όρους ψυχολογίας μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει στη βία που φέρεται να δέχτηκε από τον κατηγορούμενο. Ζούσε με τη μητέρα του έως και το 2015 όταν εκείνη έφυγε από το σπίτι, εγκαταλειποντας τον, μαζί με τη νέα της σχέση. Σύμφωνα με τον μάρτυρα η μητέρα του η οποία δεν είχε άδεια παραμονής στη χώρα – όπως ούτε και αυτός – ήταν αλκοολική, ενώ ο πατέρας του που δεν τον είχε αναγνωρίσει – επίσης αλκοολικός – τους επισκεπτόταν σπάνια. «Πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος», επε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

«Με είχε αφήσει μόνο μου, χωρις συζήτηση. Δεν είχα πει σε κανένα τα προβλήματα που είχα, από ντροπή», είπε ο μάρτυρας και κατέληξε πως εντέλει τα εκμυστηρεύτηκε στον κατηγορούμενο αρχές Φεβρουαρίου του 2015 όταν πήγαν μαζί σε μια παράσταση. «Τον εμπιστεύτηκα. Του είπα για τη μανα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπιτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου προτεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε ”δεν θέλω να στο επιβάλλω , δικη σου είναι η επιλογή. Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλαβαίνει. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμαλ η ζωή μου».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως μετακόμισε στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη αρχές Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου και πως μέχρι τότε είχαν βρεθεί έξι φορές ενώ μιλούσαν συχνά μέσω μηνυμάτων.

«Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου…Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες μέρες μου έδωσε και κλειδιά. Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση». είπε ο 24χρονος και πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος του προσέφερε μία φορά χασίς εκείνος αρνήθηκε και έκτοτε δεν του ξαναείπε. «Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλεσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγω δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε. Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά.»

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος τον βίασε ήταν ένα βράδυ αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι, εκείνος εξήγησε στο δικαστήριο ότι πάγωσε και δεν αντέδρασε καθώς ήταν χρόνια μαθημένος να μην αντιστέκεται στη βία. «Ανοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωη μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι.. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. με τράβηξε στο δωμάτιο και με εριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα…Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε ηρέμησε…. Δεν μπορούσα να αντιδράσω.. έκανα την πράξη με πολύ πόνο» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως «δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω», κατέθεσε ο 24χρονος και είπε με δάκρυα στα μάτια πως κατακλυσμένος από το αίσθημα της ενοχής και καθώς δεν είχε που να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του κατηγορούμενου δίνοντάς του όπως είπε «μια ακόμη ευκαιρία».

Πρόεδρος: Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθει ο Τ. και ο Σ. Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ο,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Όταν βγήκα ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με Τ., Τ. και Σ..

Πρόεδρος: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρόεδρος: Γιατί σαστίσατε;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα. Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε “μου το χάλασες”.

Σημειώνεται πως κατά την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο Δικηγορος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό, υποστηρίζοντας πως έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που του χορήγησε τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-5-2022 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά