Logo

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Γνωμοδοτούμε για ευρύτατες κατηγορίες προσώπων και όχι για μεμονωμένες υποθέσεις [έγγραφο]



 
 

"Όχι" απάντησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, σε αίτημα έκδοσης ερμηνευτικής γνωμοδότησης  με αφορμή αντιφατικές εισαγγελικές κρίσεις και αντίστοιχους εισαγγελικούς χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών επί συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης.

Ο κ. Παπαγεωργίου, συγκεκριμένα, στην υπ' αριθμ. 3/22 γνωμοδοτησή του επισημαίνει ότι  «το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προβλέπονται στη διάταξη του άρθρου 2582 του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών…, συνίσταται δε η αρμοδιότητά του αυτή στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων νόμων επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, και πάντως όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ή επί θεμάτων που απασχόλησαν ή πρόκειται να απασχολήσουν τα δικαστήρια και τα δικαστικά συμβούλια, προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους, ενόψει μάλιστα και των προβλεπομένων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων».

Επιπλέον τονίζει ότι  «δεν νοείται τέτοια εισαγγελική αρμοδιότητα επί υποβολής ερωτημάτων ιδιωτών, αναφορικά με μεμονωμένα νομικά θέματα που αντιμετωπίζουν», ενώ προστίθεται ότι «είναι γνωστό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως προϊστάμενος όλων των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας, έχει το δικαίωμα να απευθύνει προς αυτούς παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις, η δε εποπτεία που ασκεί κατά το νόμο στις Εισαγγελίες της Χώρας συνίσταται στην επίβλεψη και στην έκδοση γενικών οδηγιών».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο 

 

 

Εναλλακτικά διαβάστε την εγκύκλιο εδώ 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-5-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά