Logo

Ειδικό Δικαστήριο: Με ενστάσεις για τη νομιμότητα της σύνθεσης ξεκίνησε η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη [βίντεο]



 
 

Ξεκίνησε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων Γιάννης Ματζουράνης έθεσε στο Δικαστήριο θέμα για τη μη νόμιμη σύνθεση.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Ματζουράνης «… το Δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας».

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο δικαστές (από Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) με την προϋπόθεση να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης, δηλαδή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

«Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε. Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σς: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση; Δεν μπορεί να αγνοούσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Ο μόνος που εξαπατήθηκε είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είχε αναρρωτική άδεια. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα» συμπλήρωσε ο κ. Μαντζουράνης.

Τι δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

«Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου. Ο κ. Κοκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα. Δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά την προέδρου του ΑΠ, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως ''άλλοθι'' για την κλήρωση τον δικαστή» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τελικά το Δικαστήριο διέκοψε την εκδίκαση της υπόθεσης για την εκδίκαση της δίκης προκειμένου η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή επί των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Ματζουράνης.

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπομπή τους δεν αφορά τελικά την λεγόμενη “σκευωρία Novartis”, για την στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων, καθώς το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ήταν απαλλακτικό ως προς το σκέλος αυτό.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-9-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά