Logo

Ειδικό Δικαστήριο: Αρνούνται κάθε κατηγορία οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη



 
 

Αθώοι δήλωσαν στις αρχικές τοποθετήσεις τους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κάνοντας λόγο για ψευδείς καταθέσεις που δόθηκαν σε βάρος τους κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

Ειδικότερα η Ελένη Τουλουπάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης από την εισαγγελέα Όλγα Σμυρλή του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου, δήλωσε: «Αρνούμαι παντελώς την κατηγορία και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές όσων που αποδίδονται» ανάφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος που αντιμετωπίζει τόνισε τα εξής:

«Δηλώνω αθώος για τις δυο κατηγορίες. Για την πρώτη κατηγορία, για τη μη αποστολή της δικογραφία στη Βουλή δεν έχω καμία σχέση και ευθύνη. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στην κα. Ράϊκου πριν αντικαταστήσει την κα. Τουλουπάκη κι εκείνη αποφάσισε να συσχετίσει με την υπόθεση Novartis. Εδώ θα μπορούσα να κατηγορηθώ ως ηθικός αυτουργός στην παράβαση της κας Ράϊκου αλλά αυτό θα ήταν αστείο» σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους όχι με το λόγο μου κόντρα στο δικό τους λόγο, αλλά με το δικό τους λόγο κόντρα στο δικό τους λόγο. Οπουδήποτε κατέθεσαν, στους αντεισαγγελείς Ζάχαρη και Σοφουλάκη, στη Βουλή, στην ανακρίτρια κα. Αλεβιζοπούλου έπειτα, είπαν διαφορετικά πράγματα. Όπου κατέθεσαν, κατέθεσαν κάθε φορά και διαφορετικά πράγματα, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Όσες φορές κι αν καταθέσει κανείς τα ίδια θα πει. Αν ψεύδεσαι με την πάροδο του χρόνου μπερδεύεσαι και αναγκάζεσαι να επινοήσεις νέα όμματα για να βγεις από το λαβύρινθο των ψευδών σου. Η αλήθεια είναι σημείο αναφοράς. Αν λες αλήθεια λες πάντα τα ίδια. Αν ψεύδεσαι ξεχνάς και επινοείς ψέματα.»

Η δίκη συνεχίζεται με ενστάσεις επί του κατηγορητηρίου από τους νομικούς παραστάτες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου οι οποίοι κάνουν λόγο για απόλυτη ακυρότητα και αοριστία.

Λοβέρδος: «Δεν είχε δόλο η εισαγγελέας Τουλουπάκη, δεν γνωρίζω για Παπαγγελόπουλο»

Με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Ανδρέα Λοβέρδου ξεκίνησε η ακριαματική διαδικασία. Ο πρώην υπουργός, που  εξετάστηκε σχετικά με την αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα, είπε πως η  εισαγγελέας Τουλουπάκη δεν είχε δόλο.

Κατά τον μάρτυρα Λοβέρδο η αναφορά αυτή όφειλε να διαβιβαστεί από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως διαβιβάστηκαν και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κατά των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος δεν  απέδωσε δόλο ή πρόθεση για τη μη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή για την εισαγγελέα Τουλουπάκη, ενώ ανέφερε πως «δεν έπραξε το καθήκον της».

Ερωτηθείς αν πίσω από την κίνηση αυτή της εισαγγελέως Τουλουπάκη ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως «δεν γνωρίζει», ενώ για τον τότε υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων υποστήριξε ότι «αντικειμενικά ωφελήθηκαν οι εταιρείες, αλλά δεν ξέρω αν είχε δόλο».

«Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι αυτό» σημείωσε ειδικότερα ο πρώην υπουργός.

Κάποια στιγμή ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου: «Η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε καμία κίνηση, όπως και η κυρία Ράικου. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της;». Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως δεν γνωρίζει 

Η κατάθεση του πρώην υπουργού συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-9-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά