Logo

Στ. Κοντονής στο Ειδικό Δικαστήριο: Μέγα σκάνδαλο η Novartis, όπως η Siemens



 
 

Με την εξέταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο για τις κατηγορίες εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Κατά την κατάθεσή του ο πρώην υπουργός έδειξε την πικρία του για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ («οι σχέσεις μου έχουν κλονιστεί σε ακραίο σημείο σε βαθμό μη επαναφοράς») ωστόσο, χαρακτήρισε μέγα σκάνδαλο την υπόθεση Novartis ανάλογο με την υπόθεση Siemens.

Αναφέρθηκε στα συνεχή δημοσιεύματα της εποχής σχετικά με τις ανακρίσεις των ανώτατων ομοσπονδιακών αρχών στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της Novartis και όπως είπε όταν εντόπισε αναφορές για ελληνικό σκέλος της υπόθεσης αμέσως επικοινώνησε με την Ξένη Δημητρίου (διετέλεσε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) ενημερώνοντας την για τα δημοσιεύματα προκειμένου να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θεωρώντας πως θα πρέπει να υπάρξει δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος, παρ’ ότι εξέφρασε πως είχε διαφωνία σε άλλα θέματα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (Παπαγγελόπουλο) υπογράμμισε ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης δεν είχε επ’ ουδενί στόχο να συγκαλύψει το σκάνδαλα, ίσα-ίσα το ανάποδο.

Όπως μεταδίδει το efsyn.gr, ο πρώην υπουργός κατέθεσε την έκπληξή του για την παραίτηση της πρώην εισαγγελέως κ. Ράικου για την οποία είπε ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος θα μπορούσε θεσμικά να την προστατέψει αν δεχόταν οποιουδήποτε είδους πιέσεις». Όταν διάβασε την ανακοίνωση παραίτησής της δεν σκέφτηκε τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά πιθανόν πρώην υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχος και βέβαια στελέχη των εμπλεκόμενων φαρμακευτικών εταιρειών. «Δεν μπορούσα να συνάγω κανένα συμπέρασμα τότε ότι εννοεί τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κατάλαβα ότι υφίσταται πιέσεις από τους εκπροσώπους των μεγάλων φαρμακευτικών. […] Η κ. Ράικου είχε και έχει υποχρέωση αντί να στέλνει sms στον υπουργό Δικαιοσύνης να κατονομάσει ποιοι της δημιουργούσαν προσκόμματα».

Σε ερώτηση που δέχθηκε από το δικαστήριο ότι: η κ. Ράικου στην κατάθεση της ισχυρίστηκε ότι είχε στοχοποιηθεί από δημοσιεύματα (Documento), απάντησε: «Από τη στιγμή που ασκούμε εξουσία οι πολιτικοί και οι δικαστές είμαστε στον έλεγχο του Τύπο. Να μάθουμε όλοι να αντέχουμε τον έλεγχο. Καλύτερα μια δημοσιογραφία που μπορεί να υπερβάλει παρά μια φιμωμένη δημοσιογραφία».

Χαρακτήρισε αλληλοσυγκρουόμενους τους ισχυρισμούς της κ. Ράικου και χωρίς ειρμό. Από την άλλη πλευρά κατέθεσε την πεποίθησή του ότι η  πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μέχρι την παραίτησή της, έκανε εξαιρετική δουλειά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-11-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά