Πολλές δίκες αναμένεται να απασχολήσουν την επικαιρότητα το 2023, οι περισσότερες σε δεύτερο βαθμό. Ομως αναμφισβήτητα στο επίκεντρο της νέας χρονιάς θα βρεθεί η πιο αμφιλεγόμενη κατηγορούμενη, η Ρούλα Πισπιρίγκου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία για το πιο ειδεχθές κακούργημα: της ανθρωποκτονίας των παιδιών της.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η απόφαση για τον Πέτρο Φιλιππίδη, η επιστροφή του Δημήτρη Λιγνάδη στις δικαστικές αίθουσες, η δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και το πώς θα αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία Ρομά.
Ποδαρικό η Πισπιρίγκου
Στις 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η 33χρονη θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, με κεταμίνη, καθώς και για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας του ίδιου παιδιού.
Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, η κατηγορούμενη είχε προσπαθήσει να σκοτώσει την 9χρονη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας τον Απρίλιο του 2021 αλλά δεν τα κατάφερε. Υστερα από δέκα μήνες, στις 29 Ιανουαρίου 2022, η Τζωρτζίνα πέθανε στο Νοσοκομείο Παίδων και το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι η μητέρα της είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατό της. Σύμφωνα με τους δικαστές, κίνητρο της δολοφονίας είναι η εμμονή της κατηγορούμενης με τον Μάνο Δασκαλάκη καθώς όλα τα αδικήματα συνέβαιναν όταν ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της.
Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν στηρίζει την πρώην σύζυγό του, η οποία έχει τη στήριξη της οικογένειάς της και του Αλέξη Κούγια, που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Στόχος του ποινικολόγου είναι να πείσει τους δικαστές ότι η υπόθεση αποτελεί δικαστική πλάνη. Η 33χρονη κατηγορείται και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί η παραπομπή της σε δίκη. Αν αυτό συμβεί, το 2023 θα ξεκινήσει και αυτή η δίκη, ξεχωριστά και ανεξάρτητα από την έκβαση της πρώτης.
Ο πρώην ντράμερ των «Πυξ Λαξ»
Στις 16 Ιανουαρίου και ύστερα από αλλεπάλληλες διακοπές αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Γιώργου Γιαννόπουλου που έχει προφυλακιστεί για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών την περίοδο 2007-2015. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος ασέλγησε σε τέσσερα ανήλικα κορίτσια σε κάμπινγκ του Νομού Ηλείας όπου παραθέριζε, χτίζοντας πρώτα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς τους. Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη που έχει στο εδώλιο τον πρώην ντράμερ των «Πυξ Λαξ» καθώς σε εξέλιξη είναι η δευτεροβάθμια δίκη του για αποπλάνηση ενός εξάχρονου κοριτσιού. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή.
Δώδεκα στο εδώλιο για τον Άλκη
Στις 18 Ιανουαρίου, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Αρη Αλκη Καμπανού, δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Η οικογένεια του θύματος ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας αλλά ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα. Οι δώδεκα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού για τον τραυματισμό φίλου του Αλκη. Ενας κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας δεύτερου τραυματία από την παρέα του Αλκη και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί. Ολοι κατηγορούνται για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου, όπως επίσης και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Το λιντσάρισμα του Ζακ
Με τους κατηγορούμενους της πρώτης δίκης να είναι ή αθώοι ή εκτός φυλακής, θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου το Εφετείο για το φονικό λιντσάρισμα του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος. Το πρωτόδικο δικαστήριο αθώωσε κατά πλειοψηφία (4-3) τους τέσσερις αστυνομικούς και καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο και τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Ο πρώτος εκτίει ποινή κατ’ οίκον με βραχιολάκι λόγω ηλικίας, ενώ ο δεύτερος αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του επειδή του χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης που επιτρέπει στον Αθ. Χορταριά να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά η εκδίκασή της θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή αφότου έχει ξεκινήσει η δευτεροβάθμια δίκη.
Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά
Στις 20 Φεβρουαρίου ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος επιστρέφει ενώπιον τακτικών και ενόρκων δικαστών για ένα έγκλημα ομολογημένο: τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και τον απαγχονισμό του κουταβιού τους. Η πρωτόδικη απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον συζυγοκτόνο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν πρόσκαιρη κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών. Ο κατηγορούμενος θα επιδιώξει να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στην πρώτη δίκη: να πείσει ότι το έγκλημα τελέστηκε εν βρασμώ ψυχής και δεν ήταν προμελετημένο. Για τον λόγο αυτό στη φυλακή μελετάει ενδελεχώς τα στοιχεία της δικογραφίας και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δώσει εξετάσεις για Νομική.
Αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Στις 24 Φεβρουαρίου προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των 14 κατηγορουμένων για τη διαβόητη υπόθεση των πλαστών δανείων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τη χορήγηση εικονικών δανείων στο όνομα 133 υπαλλήλων, χωρίς όμως οι «δανειολήπτες» έστω να… το γνωρίζουν. Οι πλαστές αιτήσεις εισάγονταν προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και γίνονταν δεκτές πάντοτε με ομόφωνη γνώμη των μελών του. Η ζημία σε βάρος του Δημοσίου από τα πλαστά δάνεια υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι (ανάμεσά τους οι επί δεκαπενταετία πρόεδρος και διευθυντής του Ταμείου, Ι. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής αντίστοιχα) θα καθίσουν στο εδώλιο για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Δίκη από την αρχή
Η σύλληψη της οικογένειας Καττή στα Σεπόλια έγινε συνώνυμο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και η δίκη συνώνυμο της δικαστικής παρωδίας. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, συνελήφθησαν τα δύο παιδιά της οικογένειας (φοιτητές τότε) και δύο φίλοι τους. Κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και η δίκη ξεκίνησε έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου 2021. Η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε, δεκάδες μάρτυρες κατέθεσαν και οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν. Μία μέρα απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η δίκη αλλά με απόφαση του Αρείου Πάγου η πρόεδρος του δικαστηρίου παύθηκε από τα καθήκοντά της επειδή καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει τουλάχιστον την υπόθεση που ήθελε μόνο μία δικάσιμο!
Η επανάληψη της δίκης ορίστηκε για τις 14 Δεκεμβρίου 2022 αλλά και πάλι δεν ξεκίνησε επειδή προηγούνταν άλλες υποθέσεις. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 13η Νοεμβρίου 2023, οπότε και η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή. Στο μεταξύ, οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί μπορούν να προετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους και να μην υποπέσουν ξανά στις κραυγαλέες αντιφάσεις που τους επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, την ώρα που οι κατηγορούμενοι παραμένουν σε μακροχρόνια δικαστική ομηρία.
Οι αστυνομικοί και οι Ρομά
Η φετινή χρονιά θα φέρει τη Δικαιοσύνη αντιμέτωπη με ακόμη δύο υποθέσεις που έχουν κοινά χαρακτηριστικά: δράστες αστυνομικούς που δολοφονούν εν ψυχρώ Ρομά. Η πρώτη υπόθεση αφορά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, για την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα στείλει στο εδώλιο επτά αστυνομικούς. Η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη έχει εισηγηθεί στο Συμβούλιο να παραπεμφθούν σε δίκη και οι επτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, ανήλικων Ρομά, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.
Την οικογένεια Σαμπάνη εκπροσωπούν οι δικηγόροι Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Θανάσης Καμπαγιάννης και Ηλίας Γιαννόπουλος, ενώ η Βούλα Δημητριάδου είναι συνήγορος των δύο ανήλικων Ρομά που επέζησαν. Τους αστυνομικούς εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι δικηγόρος και του αστυνομικού που σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και κανένας δεν έχει προφυλακιστεί.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-1-2023 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr