Logo

Μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για τα αιματηρά επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκανς 
 

Μηνυτήρια αναφορά κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Λάζαρου Μαυρόπουλου και δύο ακόμα ανώτατων αξιωματικών κατέθεσε ο αστυνομικός διευθυντής, Ματθαίος Γιαννούλης, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τους Κροάτες χούλιγκανς που κατέληξαν στο θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Η μήνυση, εκτός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, στρέφεται εναντίον του προϊσταμένου του Επιτελείου Αρχηγείου, αντιστράτηγου Ελευθέριου Γκαρίλα και του Γενικού Επιθεωρητή Ν. Ελλάδος, Αντιστράτηγου Νικόλαου Σπανουδάκη.

Σημειώνεται, ότι ο μηνυτής την ημέρα των αιματηρών επεισοδίων υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και θεωρήθηκε ότι μαζί με άλλους αξιωματικούς δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τους, με αποτέλεσμα να διαταχθεί σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση και να μετακινηθούν από τη θέση τους σε άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο αστυνομικός Διευθυντής, Ματθαίος Γιανούλης, παραθέτοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία επισημαίνει ότι οι μηνυόμενοι «… καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους κατέστρωσαν, κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, σχέδιο δράσης προκειμένου να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία παρέπεσαν και τα οποία αποτελούν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν την 7-8-2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια…».

Ειδικότερα, ο μηνυτής παραθέτει εσωτερικά έγγραφα από τις 3 Αυγούστου τα οποία χαρακτήριζαν τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως «υψηλού ρίσκου 67,14%» και τον κίνδυνο απειλής «δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο».

Την ίδια μέρα, ο κ. Γιαννούλης ζήτησε πληροφορίες από το αντίστοιχο γραφείο της Κροατίας μέσω της Europol. Στις 4-8-2023, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στη μήνυση την οποία κατέθεσε με δικηγόρο τον γνωστό ποινικολόγο Γιάγκο Λαμπίρη, οι κροατικές αρχές ενημέρωσαν για την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των οργανωμένων φιλάθλων «Bad BlueBoys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η ενημέρωση των κροατικών αρχών κοινοποιήθηκε εγγράφως στους αρμόδιους ανωτέρους του αξιωματικούς με την επισήμανση «το περιεχόμενο να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσώπων ή και πραγμάτων…».

Το συγκεκριμένο έγγραφο απεστάλη και στους τρεις μηνυόμενους και ειδικότερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έλαβε γνώση στις 5-8-2023 και ώρα 08:59:02. Όμως, ο κ. Μαυρόπουλος δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, ως όφειλε και ούτε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία Προστασίας του Πολίτη.

Η μέρα των επεισοδίων

Το μεσημέρι της 7-8-2023 υπήρξε ενημέρωση του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ από την Interpol του Μαυροβουνίου, το οποίο ανέφερε τους αριθμούς κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, με τα οποία περίπου 120 Κροάτες χούλιγκαν είχαν εισέλθει στην Ελλάδα.

Αμέσως, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιανούλης, ενημέρωσε για το σοβαρό αυτό στοιχείο εγγράφως τους μηνυόμενους καθώς και τις αρμόδιες Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έλαβε γνώση του εγγράφου στις 7-8-2023 και ώρα 15:45:09, ο προϊστάμενος του επιτελείου και υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στις 15:45:53, ενώ ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στις 16:14:42 της ίδια ημέρας.

Παρόλα αυτά – σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά – δεν έθεσαν το σύνολο του Σώματος «σε κατάσταση συναγερμού για την αποτροπή γεγονότων που εγκυμονούσαν σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Αντιθέτως, επέδειξαν «εκκωφαντική αδράνεια και αδιαφορία», η οποία είναι και «η μοναδική αιτία των θλιβερών γεγονότων που εξελίχθηκαν το βράδυ της 7-8-2023 και οδήγησαν στον οδυνηρό θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ.

Παράνομη η διεξαγωγή της ΕΔΕ

Στην ίδια μήνυση ο κ. Γιανούλης αναφέρει, ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ μετά τα όσα θλιβερά είχαν συμβεί και μπροστά «στο ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτησή του και να απωλέσει το θώκο του, αναγκάστηκε καταχρώμενος την ιδιότητά του και τα υπηρεσιακά του καθήκοντα» να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία ως στόχο έχει τη συσκότιση της αλήθειας.

Και τούτο διότι η ΕΔΕ ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου Ελευθέριο Γκαρίλα, ο οποίος είχε ενημερωθεί εγγράφως για τον κίνδυνο των επεισοδίων και επομένως δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ελέγχων και ελεγχόμενος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-9-2023 από directNEWS.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταία Δικαστικά