Logo

Έγκλημα Τέμπη: Ενσωματώθηκε στη δικογραφία η γνωμοδότηση για τη φωτιά και τους 30 απανθρακωμένους επιβάτες



 
 

Η γνωμοδότηση που κάνει λόγο για ύπαρξη υδρογονανθράκων που προκάλεσαν τη φωτιά και οδήγησαν στην απανθράκωση 30 επιβατών, έφτασε εδώ και μέρες στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας και έχει ήδη ενσωματωθεί στη δικογραφία.

Όπως είχε γράψει το Documento, η ομάδα του τεχνικού συμβούλου οικογενειών Βασίλη Κοκοτσάκη εργάστηκε πάνω σε νέα στοιχεία με αποτέλεσμα να καταθέσει νέα έγγραφα στον ανακριτή. Πρόκειται για την γνωμοδότηση του Dr. Faisal Khan, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, κάτοχο της έδρας Mike O’Connor II του Artie McFerrin Τμήματος Χημικής Μηχανικής, η οποία έρχεται να ενισχύσει τον ισχυρισμό του Dr Παπαδάκης Εμμανουήλ, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον πως «επικρατέστερη αιτία θανάτου 16 έως και όλων των 30 από τους με εγκαύματα νεκρούς πρέπει να θεωρείται η πυρκαγιά».

Όπως αναφέρει στην γνωμοδότησή του ο Dr. Faisal Khan η πύρινη σφαίρα δημιουργήθηκε, μετά τη σύγκρουση, σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα. Ο Dr. Faisal Khan διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως:

-Πύρινη σφαίρα τέτοιου μεγέθους είναι συνηθισμένη στη βιομηχανία υδρογονανθράκων ή που σχετίζονται με χρήση αυτών.

-Η πύρινη σφαίρα έχει διαπιστωμένη σχέση με ατυχήματα που συμβαίνουν σε οδικές αρτηρίες αλλά και σιδηροδρομικά ατυχήματα που υπεισέρχονται υδρογονάνθρακες.

-Ό,τι περικλείεται από την πύρινη σφαίρα είναι πιθανό να υποστεί σοβαρές βλάβες, η δε έκθεση ανθρώπων σε αυτήν θα προκαλέσει τον θάνατό τους.

Ο καθηγητής καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που διαπιστώνουν μεταξύ άλλων παρουσία εύφλεκτων χημικών ενώσεων, όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και σε γνωμοδοτήσεις Ελλήνων πραγματογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων οικογενειών θυμάτων, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό που μέχρι και σήμερα υιοθετείται από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες περί ύπαρξης ελαίων σιλικόνης ως υπαίτια για τη φωτιά.

«Η χημική ανάλυση σε δείγματα που ελήφθησαν στην περιοχή του ατυχήματος, των υπολειμμάτων στα θύματα καθώς και στα κατεστραμμένα υλικά από υποδομές της περιοχής δείχνουν την παρουσία των χημικών ενώσεων βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου (ή ξυλενίου)» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει εξηγώντας πως «το βενζόλιο, το τολουόλιο και το ξυλόλιο είναι πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων των προσθετικών καυσίμων, βαφών, καλλυντικών και άλλων».

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του που έχει στα χέρια του ο ανακριτής αναφέρεται πως «είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Λόγω της πρόσκρουσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, αυτές οι ουσίες εκλύθηκαν από τα κοντέινερ που τα περιείχαν και έτσι σχηματίστηκε το νέφος ατμών που αναμίχθηκε αποτελεσματικά με τον αέρα και δημιούργησε την πύρινη σφαίρα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-9-2024 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά