Logo

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές 6 έως 40 μηνών για τους 13 κατηγορούμενους στο κύκλωμα της Φθιώτιδας



 
 

Καταδικαστική και σύμφωνη με την Εισαγγελική πρόταση της εντεταλμένης Ευρωπαίας Εισαγγελέα, Χαρίκλειας Θάνου, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Φθιώτιδα.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν, κατά συγχώνευση και κατά περίσταση, κυμαίνονται από 6 μέχρι και 40 μήνες φυλάκισης, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, για τις κατηγορίες -κατά περίπτωση- της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφίας και ψευδούς βεβαίωσης με στόχο τη λήψη παράνομων επιδοτήσεων. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο σε 4 εκ των 13 κατηγορούμενων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πρωτόδικα καταδικασμένοι, του κυκλώματος της Φθιώτιδας, είχαν αποκομίσει παράνομα οφέλη, μέσω του αμαρτωλού Οργανισμού, τα οποία ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ (συνολικά), καθώς οι επιδοτήσεις που έλαβαν ξεκινούσαν από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφου της δικογραφίας και των πρακτικών της δίκης, τόσο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων, αλλά και των μαρτύρων για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργία στην ψευδή κατάθεση και της ψευδούς βεβαίωσης.

Υπενθυμίζεται πως η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της είχε αναφέρει  ότι «όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα».

Η καταδικαστική απόφαση είναι η δεύτερη κατά σειρά που αφορά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αναμένεται στο τέλος του μήνα και η απόφαση για το φερόμενο ως  κύκλωμα της οικογένειας του Νίκου Χλύκα, για το οποίο κατηγορούνται επτά πρόσωπα όπου είχαν λάβει επιδοτήσεις υπενοικιάζοντας εκτάσεις ως βοσκοτόπια στον Γράμμο και στο Βίτσι. Για την υπόθεση αυτή οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι έλαβαν παράνομα συνολικά σχεδόν 180.000 ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Οι καταγγελίες που «έκαψαν» το κύκλωμα

Η πρώτη καταγγελία ήταν «ανώνυμη» και υπήρξε το έναυσμα για έρευνα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επί προεδρίας Γρηγόρη Βάρρα. Λίγες μέρες μετά τα όσα καταγγέλλονταν στην πρώτη ανώνυμη καταγγελία για τα «χρυσά βοσκοτόπια» ήρθε μια δεύτερη επώνυμη αυτή τη φορά η οποία επιβεβαίωσε τα όσα είχαν ήδη καταγγελθεί.

Σε αυτή την επώνυμη καταγγελία με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2020 αναφέρεται ότι «εντός του εξ αδιαιρέτου αυτού ιδιωτικού δάσους έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ χωρίς τη συναίνεσή μου εκτάσεις (βοσκότοποι) για να τύχουν οικονομικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο σε παρελθόντα έτη όσο και το 2020».

Στην ανώνυμη καταγγελία που είχε προηγηθεί ο καταγγέλλων είχε αναφέρει πως «κατέχοντας αγροτική εκμετάλλευση» με τον γιο του επισκέφτηκε το κέντρο υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ της Α.Β. στον Δομοκό. Κάποιοι «υποτιθέμενοι» αγρότες δήλωναν εκτάσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με εικονικά μισθωτήρια αξίας 0,20 έως 0,50 λεπτά ευρώ το στρέμμα, «με σκοπό να εισπράξουν και να κατοχυρώσουν μέρος των οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Ενώ συνέχιζε ,αναφέροντας σε άλλο σημείο της καταγγελίας ότι «με χαλκευμένα παραστατικά, υπογεγραμμένα από δήθεν κατόχους ιδιόκτητων εκτάσεων, δήλωσαν και δηλώνουν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έκταση χιλιάδες στρέμματα ως βοσκότοπο σε εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες εκτάσεις στο ιδιωτικό δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) καθώς και σε εκτάσεις Δημόσιες Διακατεχόμενες της Τ.Κ. Μακρυρράχης».

«Ανθρωποι επιτήδειοι κατάφεραν να κάνουν συμβόλαια στο όνομά τους τεράστιες εκτάσεις από το ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης αλλά και ορεινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που σήμερα τις δηλώνουν οι ίδιοι ή τις νοικιάζουν σε τρίτους και αποκομίζουν τεράστια ποσά από κοινοτικές ενισχύσεις» γράφει ο καταγγέλλων και συνεχίζει αναφέροντας ότι το μόνο εμπόδιο που υπήρχε ήταν το γεγονός πως οι εκτάσεις αυτές ήταν εξ αδιαιρέτου, «αλλά και αυτό το εμπόδιο το ξεπερνούν αφού οι “πρόθυμοι” υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκούν κανέναν έλεγχο με το αζημίωτο».

Η κόρη Μπούρα και το σύστημα της Φθιώτιδας

Στο documentonews.gr είχαμε αποκαλύψει πως με τον ίδιο τρόπο, σε σχέση με το δάσος της Αγόριανης, είχε κάνει αίτηση με στόχο να επιδοτηθεί «παρανόμως» όπως αποδεικνύεται και η κόρη του Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Μπούρα. Πιο συγκεκριμένα η Πηνελόπη Μπούρα φαίνεται ότι είχε κάνει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) το 2020 και είχε δηλώσει έκταση 1.081 στρεμμάτων βοσκοτόπων, τα οποία απαρτίζονταν από 510 στρέμματα στο ιδιωτικό δάσος της Αγόριανης και 571 στρέμματα στον νομό Ευβοίας.

Μετά όμως από την πρώτη ανώνυμη καταγγελία η κόρη του βουλευτή της ΝΔ «μετέφερε» τις εκτάσεις την επόμενη χρονιά που έκανε εκ νέου αίτηση ΕΑΕ. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento προκύπτει ότι οι βοσκότοποι της «οικογένειας» Μπούρα, εν μέρει, «μετεγκαταστάθηκαν» από το δάσος της Αγόριανης στο δάσος του Σελίου, στην περιφέρεια Ημαθίας.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια μέρα με την ανώνυμη καταγγελία ο Αθ. Μπούρας, είχε επισκεφθεί τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Βάρρα, με τον οποίο είχαν τετ α τετ συνάντηση και «πείστηκε να αποσύρει την αίτηση, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι ήταν ένα λάθος της στιγμής». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2025 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά