Logo

Άρειος Πάγος: Απορρίφθηκε η προσφυγή Κοβέσι για τη θητεία των Ευρωπαίων εισαγγελέων



 
 

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι εναντίον της διετούς ανανέωσης της θητείας των εισαγγελέων που υπηρετούν στο ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η Λάουρα Κοβέσι είχε ζητήσει πενταετή ανανέωση της θητείας των Πόπης Παπανδρέου, Χαρίκλειας Θάνου και Διονύση Μουζάκη, έναντι της ανανέωσης για μόνο δύο έτη που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή της Ευρωπαίας Εισαγγελέα απορρίφθηκε με ευρεία πλειοψηφία 72-10, με την Ολομέλεια του Άρειου Πάγου να επικαλείται ότι δικαίωμα προσφυγής έχουν αποκλειστικά οι ενδιαφερόμενοι εισαγγελείς και όχι η Λάουρα Κοβέσι εκ μέρους τους. Βέβαια, οι τρεις εισαγγελείς δεν μπορούσαν να προσφύγουν έτσι και αλλιώς, καθώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου του κάθε κράτους-μέλους

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανέπτυξε ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος που τόνισε ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Η πενταετής ανανέωση της θητείας όλων των εισαγγελέων των ανά χώρα κλιμακίων εγκρίθηκε από το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο, με τον Βλαχόπουλο να επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν κάθε κράτος-μέλος να ανανεώνει τις θητείες με διαφορετικό τρόπο.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος σημείωσε ακόμα ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όφειλε να απευθύνει στο Δικαστήριο της ΕΕ προδικαστικό ερώτημα σε σχέση με το ποιο όργανο διαθέτει την αρμοδιότητα ανανέωσης της θητείας των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, κάτι που υποστήριξε και η μειοψηφία της Ολομέλεια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-6-2026 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά