Logo

Οι... υποβρύχιες πληρωμές σε συνδικαλιστές



 
 

ypovryxia mizesΣτο περιθώριο του «χορού της μίζας» για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου εμπλέκονται επιχειρηματίες, πολιτικοί και στρατιωτικοί...

υπήρχε ένα παράλληλο... πάρτι με «μαύρο» χρήμα και προς τους συνδικαλιστές.

Αυτό προκύπτει από την απολογία σχετικά με την υπόθεση της σύμβασης των υποβρυχίων, που έδωσε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος στους ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διαδικασία, έφεραν στην επιφάνεια μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης που αφορά στα 2,5 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν σε κλειδαριθμημένο λογαριασμό στην τράπεζα UBS Ελβετίας. Το συγκεκριμένο ποσό προοριζόταν για την ισχυροποίηση των καλών σχέσεων των Γερμανών με τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

«Τα 2,5 εκατ. ευρώ ήταν τμήμα της αμοιβής του Μπέλτσιου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δόθηκαν, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σχετικά με την αποκλειστική συνεργασία της HDW με τα ναυπηγεία, συνεργασία που θα οδηγούσε σε στρατηγικό πλεονέκτημα των Γερμανών έναντι των ανταγωνιστών τους», είπε κατά την απολογία του ο κ. Αβατάγγελος.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, αποκάλυψε ότι τα χρήματα της μίζας διακινούνταν μέσω φορολογικών παραδείσων και συγκεκριμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα αποκάλυψε στον ανακριτή την ύπαρξη λογαριασμού του σε τράπεζα του Λιβάνου, μέσω του οποίου εισέπραξε 11,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο απέκτησε μέσω διαιτησίας από την εταιρεία Ferrostaal. 2,5 εκατ. ευρώ από το παραπάνω ποσό κατέληξαν στον Ιωάννη Μπέλτσιο.

Ο Εμμανουήλ

Ο κ. Αβατάγγελος ισχυρίστηκε, ότι δυο στελέχη γερμανικής εταιρείας του είπαν ότι δόθηκε 1 εκατ. ευρώ στον Μπέλτσιο. Στην ερώτηση «πού ανήκει η εταιρεία Inveco προς την οποία γίνονταν καταβολές έναντι των μιζών, ο κ. Αβατάγγελος απάντησε: «Στον πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σ. Εμμανουήλ».

Θυμίζουμε, ότι ο Εμμανουήλ προφυλακίστηκε πρόσφατα. Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ. Αβατάγγελος είχε αρχικά αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Πρόσφατα όμως συνελήφθη και πάλι για να οδηγηθεί εκ νέου στον Κορυδαλλό, επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

«Αναφέρομαι στο με σημερινή ημερομηνία απολογητικό μου υπόμνημα, το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώνω ενώπιόν σας ως αληθινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως προκύπτει από τη δικογραφία και εσείς αποδέχεστε ότι λάβατε από την εταιρεία FERROSTAAL δια της εταιρείας σας WILBERFORCE INVESTMENTS LTD την 13/6/2000 το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ποιο λογαριασμό κατατέθηκε το ποσό αυτό και εάν συναινείτε για το άνοιγμά του και την παροχή στοιχείων προς εμάς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λογαριασμός έχει αριθμό 1039127.21 στην τράπεζα Banpue Libano Francaise και βεβαίως συναινώ για το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού και των κινήσεών του. Ο λογαριασμός αυτός είναι εν ισχύι μέχρι σήμερα. Ο ίδιος δεσμεύομαι προκειμένου να επιταχύνω τη διαδικασία να σας προσκομίσω αντίγραφα της κίνησης του λογαριασμού και ήδη έχω προβεί σε σχετικό αίτημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι παραστατικά υπάρχουν για την καταβολή 500.000 ευρώ σε δικηγόρους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για εμβάσματα από τον πάνω λογαριασμό σε λογαριασμούς δικηγόρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο υπόμνημα αναφέρετε ότι 2,5 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν σε κλειδαριθμημένο λογαριασμό που σας υπεδείχθη στην τράπεζα UBS Ελβετίας για υποστήριξη των σχέσεων των Γερμανών με συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ποιος είναι ο λογαριασμός αυτός, ποιος σας τον υπέδειξε, σε ποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο ανήκει και τι σημαίνει η υποστήριξη των σχέσεων Γερμανών - συνδικαλιστών και ποιοι συνδικαλιστές είναι αυτοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν τμήμα της αμοιβής του Μπέλτσιου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ήταν άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, γραμματέας συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσει τους συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην αντιλέξουν και αντιδράσουν στην αποκλειστική συνεργασία της HDW με τα ναυπηγεία, η οποία θα οδηγούσε σε στρατηγικό πλεονέκτημα των Γερμανών απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν τότε στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων και είχαν βαρύνοντα λόγο. Δεν γνωρίζω τους συνδικαλιστές που ήταν επικεφαλής. Τα χρήματα αυτά μου τα είχε ζητήσει ο ίδιος ο κύριος Μπέλτσιος και ο κύριος Χάουν έδωσε την έγκρισή του για την αμοιβή αυτή. Δεν γνωρίζω το πρόσωπο που είναι δικαιούχος του κλειδαριθμικού λογαριασμού, τον λογαριασμό αυτόν μου τον έδωσε ο Μπέλτσιος για την αμοιβή του. Τον αριθμό τον έχω ζητήσει γιατί δεν τον θυμάμαι από την τράπεζά μου και θα σας τον δώσω μόλις ανατρέξω στα αρχεία της τράπεζας. Ένα άλλο τμήμα της αμοιβής του Μπέλτσιου, για την ίδια αιτία κατόπιν απαίτησης του ιδίου, το κατέβαλα επίσης σε κλειδαριθμημένο λογαριασμό στη UBS, ο οποίος από ό,τι θυμάμαι πρέπει να ήταν ο ίδιος και θα προκύψει από τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών της τράπεζάς μου. Το τρίτο τμήμα της αμοιβής του Μπέλτσιου για την ίδια αιτία τού το κατέβαλε ο Ματαντός το 2003 όπως μου είπαν ο Χάουν και ο Μίλενμπεκ και μου το αφαίρεσαν από την αμοιβή μου. Όταν τους ρώτησα πώς έγινε η πληρωμή του ποσού αυτού, μου είπαν μέσω του Ματαντού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως προκύπτει από το αντίγραφο της αγωγής σας, εσείς αναφέρετε ότι το ποσό αυτό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκε στον Μπέλτσιο, εν συνεχεία η DOLMARTON το έλαβε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εννοώ ότι μου καταλογίστηκε. Στην πραγματικότητα όμως το κράτησε ο Μπέλτσιος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην κατασχεθείσα λίστα Ματαντού αναγράφεται και ο ίδιος αποδέχεται ότι την 10/3/2000 έδωσε στον Μπέλτσιο άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ. Τι λέτε γι' αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τότε δεν το γνώριζα, μου το ανέφερε ο κύριος Χάουν όταν ήρθαμε σε διαφωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο του δόθηκε το ποσό αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την ίδια αιτία που προανέφερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ο κύριος Μπέλτσιος κατόρθωσε τη μη αντίδραση των εργαζομένων και την εργασιακή ειρήνη στα ναυπηγεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν το γνωρίζω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γι' αυτή την αιτία του δώσατε ως αμοιβή πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να μην τον ρωτήσατε και να μη γνωρίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμάς μας ενδιέφερε το αποτέλεσμα και όχι ο τρόπος που ο Μπέλτσιος θα δούλευε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι κύριοι Χάουν και Μίλενμπεκ ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος συνέστησε τον κύριο Μπέλτσιο ως χρήσιμο άνθρωπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ συνέστησα τον Μπέλτσιο στους Γερμανούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά τις επιταγές της Asian and Middle Eastern Engineering γνωρίζετε αν χρήματα κατέληξαν στην Ελλάδα και σε ποιους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω ότι χρήματα επεστράφησαν σε Γερμανούς στελέχη της κοινοπραξίας και ως αμοιβή του κυρίου Πίκλερ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά τα 4 εκατομμύρια, υπόλοιπο της επιταγής των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, τι τα κάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και αυτά τα λεφτά μπήκαν στον ίδιο λογαριασμό στην τράπεζα του Λιβάνου και τα επένδυσα ως αναφέρω στο υπόμνημα. Στην κίνηση του λογαριασμού της τράπεζας που ο ίδιος έχω πει ότι θα σας φέρω θα έχετε πλήρη εικόνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς χρησιμοποιήσατε τα χρήματα της επιταγής των 3.800.000 ευρώ στην DOLMATRON;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και αυτά χρησιμοποιήθηκαν από εμένα όπως αναλυτικά αναφέρω στο υπόμνημα. Σημειωτέων ότι ο λογαριασμός της DOLMATRON είναι στην τράπεζα BLOMINVEST BANK με αριθμό 898460. Ομοίως το ποσό των 11.000.000 ευρώ του συμβιβασμού χρησιμοποιήθηκε από εμένα αποκλειστικά ως αναλυτικά αναφέρω στο υπόμνημα και κατατέθηκε στον ίδιο λογαριασμό αντίγραφο του οποίου επίσης θα προσκομίσω συναινώντας παράλληλα στο άνοιγμά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη λίστα Ματαντού αναφέρονται καταβολές του Ματαντού στην εταιρεία INVECO. Σε ποιον ανήκει η εταιρεία αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω, απ' ό,τι μου είχε πει ο Χάουν, ότι η εταιρεία αυτή ανήκει στον Σωτήριο Εμμανουήλ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο έγιναν οι καταβολές αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω να παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο η εταιρεία αυτή που να δικαιολογεί την αμοιβή αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρήματα καταλήγουν και στην εταιρεία RANGIROA HOLDINGS LTD. Σε ποιον ανήκει αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω από τον Χάουν ότι τα χρήματα αυτά έχουν να κάνουν με τον Λιβανό Αντώνιο, δεν ξέρω τι τα έκανε και για ποιο λόγο τα πήρε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε τις εταιρείες PDM LTD με έδρα το Ντελαγουέρ και ZELAND LTD με έδρα την Κύπρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω ακούσει ότι έχουν σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Στους Γάλλους 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για βιομηχανική κατασκοπεία

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τα 11.500.000 ευρώ της πρώτης επιταγής ισχυρίζεστε ότι το ποσό των 3.000.000 ευρώ καταβάλατε για την απόκτηση των σχεδίων των υποβρυχίων. Τι ακριβώς εννοείτε; Και για ποιο λόγο και σε ποιον το καταβάλατε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε Γάλλους συνεργάτες επειδή μου έδωσαν τα σχέδια των γαλλικών υποβρυχίων και τις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές τους. Εγώ τα αντίγραφα των σχεδίων αυτών, βγαλμένα από τα μυστικά αρχεία της ανταγωνίστριας γαλλικής εταιρείας, τα παραχώρησα στους Γερμανούς. Τα ονόματα των Γάλλων αυτών δεν θέλω να σας αποκαλύψω. Τα σχετικά εμβάσματα θα προκύψουν από το άνοιγμα του λογαριασμού της WILBERFORCE

Τα υπόλοιπα 5,5 εκατ. θα φανεί από το άνοιγμα του λογαριασμού ότι διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα για δικές μου δαπάνες ως έχω αναφέρει στο υπόμνημα μου.»

*Της Μαίρης Μπενέα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-1-2014 από directNEWS.gr πηγή:Έθνος


Τελευταία Δικαστικά