Logo

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στη συνταγογράφηση



 
 

syntagografhsh 18-9-2016Στην ακύρωση των αποφάσεων  (υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ) για πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, κ.λπ., κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπουν τον καθορισμό μηνιαίων ανά ιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών...

(«off-patent» και γενόσημα), προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αναλυτικότερα, από 28 Ιουνίου 2014 είχαν «παγώσει» οι εν λόγω αποφάσεις με προσωρινή διαταγή του τότε πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου και στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2014, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με την υπ΄ αριθμ. 274/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειάς του «πάγωσε» και πάλι τις υπουργικές αποφάσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που ανάγονται στην αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

Τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε τις οριστικές αποφάσεις της. 

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητούσαν να ανασταλούν και να ακυρωθούν τόσο η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις είχαν τεθεί συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα, και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Ολομέλεια με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016 αποφάσεις της ακύρωσε την υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την κρίση των μελών της Ολομέλειας, χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση και συνεπώς η έκδοση της υπουργικής απόφασης είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43 Συντάγματος).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18/09/16 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά