Logo

Άρχισε η δίκη για τον φονικό εμπρησμό στη Marfin - Κανείς δεν αναγνώρισε τους κατηγορούμενους [βίντεο] 
 

marfin 19-9-2016Άρχισε σήμερα Δευτέρα και θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου 2016 η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τον φονικό εμπρησμό στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου και την επίθεση στο βιλβιοπωλείο "Ιανός", πράξεις που τελέστηκαν το Μάιο του 2010 κατά τη διάρκεια πανελλαδικής... 

απεργίας και μεγάλης αντιμνημονιακής συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο αντιεξουσιαστής Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα κατά περίπτωση αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της έκρηξης, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται και στην πορεία της δίκης τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνήγοροι τους θα "ξεδιπλώσουν" στο ακροατήριο τα υπερασπιστικά τους επιχειρήματα και στοιχεία, που ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσουν στην αθώωση, καθώς, όπως υποστηρίζουν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή στα δύο περιστατικά. 

Απέναντί τους βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης με μολότοφ στη Marfin και συγκεκριμένα της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (ήταν έγκυος) της Παρασκευής  Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, που έχασαν τη ζωή τους, όταν το υποκατάστημα τυλίχτηκε στις φλόγες και δεν κατάφεραν να βρουν έξοδο διαφυγής.  Ο πατέρας και η μητέρα της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και οι συγγενείς των άλλων δύο θυμάτων δήλωσαν σήμερα στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής. 

Μάρτυρας: «Δεν έχω δει αυτά τα πρόσωπα σήμερα εδώ»

Σήμερα, Δευτέρα, εξετάστηκαν στο ακροατήριο, περισσότεροι από 20 μάρτυρες - συνολικά έχουν κληθεί περισσότεροι από 80 μάρτυρες από τους οποίους οι 37 απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. Μάλιστα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με το αίτημα της πολιτικής αγωγής να εξεταστούν σήμερα Δευτέρα δευτερεύοντες μάρτυρες, καθώς οι δύο εκ των τριων συνηγόρων παρίσταντο σε άλλη δίκη

Όλοι όσοι εξετάστηκαν περιέγραψαν καρέ-καρέ τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της τραγικής ημέρας. Ωστόσο κανείς εκ των μαρτύρων δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες της επίθεσης στο υποκατάστημα. Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν τη Δευτέρα υπήρξε και ένας που ζήτησε να μην επεκταθεί περαιτέρω στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γιατί δεν ένιωθε ασφαλής. Ο εν λόγω μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Δεν νιώθω ασφάλεια. Υπήρχε ένας διάλογος τότε με κάποια άτομα. Δεν έχω δει αυτά τα πρόσωπα σήμερα εδώ».

Θ. Σίψας - Π. Αντρέεβ: Καταδικάζουμε την επίθεση, αρνούμαστε τις κατηγορίες

Ο  Θοδωρής Σίψας που αντιμετωπίζει αδικήματα σχετικά με τη φονική επίθεση στη Marfin είπε στο δικαστήριο: «Από το 2011 έχω καταδικάσει δημόσια τη συγκεκριμένη επίθεση και έχω αρνηθεί τις κατηγορίες. Έχω πάρει θέση και δεν έχω καμία ανάμειξη στη επίθεση». Όπως είπε ο ίδιος είχε λάβει μέρος στην πορεία ως διαδηλωτές.

Από την πλευρά του και ο Π. Αντρέεβ, που φέρεται ως ένας εκ των δραστών της επίθεσης στον "Ιανό",  καταδίκασε κι αυτος την επίθεση και ισχυρίστηκε ότι την μοιραία ημέρα βρισκόταν στην δουλειά του και όχι στην διαδήλωση που γινόταν στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή το πρώτο Μνημόνιο.

Μάρτυρας: Τους ακούγαμε να κραυγάζουν «να καείτε»

Οι μάρυρες της επιθεσης, υπάλληλοι της τράπεζας και των παρακείμενων εταιρειών που εξετάστηκαν σήμερα,  έξι χρόνια μετά το περιστατικό εξακολοθούν να είναι σοκαρισμένοι όταν φέρνουν στη μνήμη τους εκείνες τις τραγικές στιγμές. 

Καταθέτοντας περιέγραψαν τις προσπάθειες τους να ξεφύγουν από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό. Και ανέφεραν ΄ότι αντηχούν ακόμα στα αυτιά τους οι φωνές  που, όπως είπαν, ακούγονταν έξω από την τράπεζα να κραυγάζουν «να καείτε». «Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι» είπε ένας υπάλληλος συναισθηματικά φορτισμένος αναφερόμενος στους συναδέλφους του που δεν τα κατάφεραν.

«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα. Δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα πέντε λεπτά. Αναρωτιόμασταν γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική. Άκουσα μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές» είπε χαρακτηριστικά μάρτυρας.  

Ένταση για το σωματότυπο 

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια εξέτασης υπαλλήλου  της τράπεζας, η οποία απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως είπε πως ο σωματότυπος του Θ.Σίψα. «δεν αποκλείεται να ταιριάζει» με ενός εκ των τριών δραστών, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρίσει το δράστη. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου παρατήρησε πως με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται να κατηγορούνται άνθρωποι για ανθρωποκτονία.

Μάρτυρας: «Είδα τρεις συνολικά. Κινούνταν σαν φοιτητές, γρήγορα. Ο ένας ήταν πιο ψηλός, πάνω από 1.70 μ., οι άλλοι μετρίου αναστήματος. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύσωμοι και φορούσαν κουκούλες. ο ένας έριξε, όταν υποχώρησε το τζάμι και αμέσως ξέσπασε η φωτιά. Μία συνάδελφος φώναξε "είμαστε άνθρωποι μέσα", μήπως και δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απ' έξω "κάψτε τους" αλλά δεν κάθισα να ασχοληθώ ποιος το είπε».

Εισαγγελέας: Το αποκλείετε ότι το ύψος του πρώτου κατηγορουμένου μπορεί να είναι το ίδιο με τον ψηλό δράστη;

Μάρτυρας: Δεν το αποκλείω

Υπεράσπιση: Μη δημιουργείτε εντυπώσεις στους κυρίους ενόρκους. Με σωματοδομή και σωματότυπο να πηγαίνουν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες που ακούστηκε αυτό;

Εισαγγελέας: Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ερωτήσεις. Αν θέλετε να σχολιάσετε, μπορείτε...

Υπεράσπιση: Δεν το απαγόρευσε κανείς. Μην δημιουργείτε εντυπώσεις...

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε από την υπεράσπιση να πει με βεβαιότητα ότι ο σωματότυπος του κατηγορούμενου μοιάζει με αυτόν του δράστη εκείνη απάντησε: «τώρα βλέπω δύο ανθρώπους που κάθονται σε χαλαρή στάση. Εκείνη τη στιγμή από φόβο και τρομοκρατία, είδα γιγαντωμένη μία μορφή απέναντί μου.

Υπεράσπιση: θα μπορούσε και να μην μοιάζει δηλαδή;

Μάρτυρας: θα μπορούσε. Είναι ένας κοινός σωματότυπος.

Γ. Στρατογιαννάκης: Τον Νόντα τον βρήκαν στα σκαλιά - Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί από το γραφείο

Σοκαριστική ήταν η κατάθεση του  υπαλλήλου της τράπεζας Γιώργου Στρατογιαννάκη ο οποίος ήταν ο τελευταίος που είδε τους άτυχους συναδέλφους του Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

«Προσπάθησα να κατέβω στο ισόγειο για να σβήσω τη φωτιά. Είδα φλόγες που έγλειφαν το ισόγειο και ανέβηκα πάνω. Στο μπαλκόνι, στο 2ο όροφο ήταν 2 συνάδελφοι, και μου είπαν "αυτοί έρχονται και πετάνε κι άλλο". Έσκυψα και είδα κάποιον στο σημείο που είχε σπάσει η τζαμαρία, που κρατούσε κάνιστρο και κάτι έριχνε, ή έτσι φαινόταν. Το έκανε 2-3 φορές και όταν έφευγε ξαναφούντωνε η φωτιά. Φορούσε μαύρα ρούχα, ήταν νεαρός μετρίου αναστήματος καλοντυμένος, θα μπορούσε να ήταν φοιτητής, 20 -22 χρονών. Μας κοιτούσε και μας έκανε χειρονομία. Στην αρχή κατάλαβα ότι ήταν κάποιος που έδειχνε τη φωτιά. Μετά που το συζήτησα με συναδέλφους τελικά έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και έκανε άσεμνη χειρονομία».

Ο μάρτυρας τόνισε πως δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόσωπο και συνεχίζοντας αναφέρθηκε με συγκινημένος και σε δυο από τους συναδέλφους του που δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την τράπεζα.

«Έμπαινε ο καπνός στο γραφείο του Νόντα. Προσπαθούσε να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον για να δει τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η Αγγελική (σ.σ. ήταν έγκυος) ήταν δίπλα του, μάλλον γιατί ήξερε την κατάσταση της και ήθελε να τη βοηθήσει. Λέμε να φύγουμε, να βρούμε τους άλλους. Έβαλα το σακάκι μου στη μύτη και κρατούσα με το άλλο χέρι την κουπαστή. Κατέβηκα στον άλλο όροφο. Αυτή ήταν η τελευταία επαφή που είχα μαζί τους. Το Νόντα τον βρήκαν στα σκαλιά δεν του έφτασε η ανάσα του και έπαθε ασφυξία...Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, τα χέρια της στο πάτωμα. Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι».

Ευαγγ. Λαγουδάτος: Είχα πάρει μία κούτα για χαρτά Α4...

«Ήμουν στο δεύτερο όροφο και άκουσα το μπαμ στο κατάστημα. Ακούστηκε θόρυβος, βγήκα το μπαλκόνι και φώναξα σε αυτούς που βρίσκονταν στην είσοδο και έκαναν επίθεση, γιατί υπήρχε κόσμος. Θυμάμαι ότι είχα πάρει μία κούτα για χαρτιά Α4 και τους έλεγα "φύγετε, αλλιώς θα την πετάξω". Ήρθε τότε ένα συνάδελφος και μου είπε "άστο θα τους σκοτώσεις" κατέθεσε ο υπάλληλος Ευάγγελος Λαγουδάτος περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε».

Εισαγγελέας: Αλλά κι αυτοί ήθελαν να σκοτώσουν εσάς...

Μάρτυρας: δεν μπορούσα να το φανταστώ αυτό...

Ο μάρτυρας συνεχίζοντας είπε πως άκουσε τον συναγερμό πυρασφάλειας. «Είδα κάποιον κάτω από το μπαλκόνι όπου βρισκόμουν, να βαράει, ή να κάνει μία αντίστοιχη κίνηση. Ήταν μαυροντυμένοι με κάτι άσπρο στα χέρια τους. Δεν μπορούσα να δω πόσοι ήταν. Ήταν όχλος. Αυτοί που τα έσπαγαν και η πορεία». Όπως είπε ο μάρτυρας ο ίδιος σώθηκε γιατί κατάφερε να σκαρφαλώσει από το μπαλκόνι της τράπεζας σε αυτό παρακείμενου κτιρίου. Στη συνέχεια, έσπασε την πόρτα και κατέβηκε στο δρόμο.

«Ήταν μικρόσωμα αδύνατα παιδιά. Δεν ήταν άνδρες»

Σοκ προκάλεσε το γεγονός πως οι μάρτυρες υποστηρίξαν ότι ενώ το κτίριο είχε τυλιχτεί στις φλόγες και οι ίδιοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια στα μπαλκόνια άκουσαν διαδηλωτές να «φωνάζουν "να καείς ρε" και να κάνουν μούτζες και βρισιές».

Η Αναστασία Κούκου, υποδιευθύντρια του ίδιου υποκαταστήματος, υποστήριξε πως η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. «Έπιασε φωτιά μπροστά στη τζαμαρία στο γραφείο της διευθυντρίας. Εξαπλώθηκε όπως κατάλαβα, από το εύφλεκτο υλικό και από τον τρόπο που ήταν φτιαγμένο στο κατάστημα. Δημιουργήθηκε το φαινόμενο της καμινάδας μας είπαν και άρπαξε αμέσως» είπε φανερά συγκινημένη και πρόσθεσε

«Ήμασταν στο μπαλκόνι. Υπήρχε καπνός από μέσα από το κατάστημα και από την είσοδο. Προσπαθούσα να προστατευθώ για να αναπνεύσω. Δεν έβλεπα τίποτα. Ένας συνάδελφος είχε περάσει τα κάγκελα στο μπαλκόνι σε ένα διακοσμητικό πεζουλάκι για να αναπνεύσει και κρατιόμασταν χέρι χέρι για να μην πέσει. Δεν μπορούσα να μιλήσω, ήμουν μέσα στον καπνό. Δεν μπορούσα ούτε να ζητήσω βοήθεια».

Η Αναστασία Χρηστάκη, επίσης υπάλληλος, περιέγραψε τους δράστες της επίθεσης ως «μικρόσωμα, αδύνατα παιδιά. Δεν ήταν άνδρες. Είχαν ευλυγισία και έκαναν γρήγορα τις κινήσεις τους. Είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά, με υφάσματα και μάσκες». Η ίδια επεσήμανε ότι από το μπαλκόνι όπου βρισκόταν, έβλεπε κόσμο να περνάει καθώς και μία κοπέλα: «Άκουσα τη φωνή της να λέει "να καείτε". Κάποιοι άλλοι μου πέταξαν ένα μπουκάλι νερό και το έριξα στο πρόσωπο».

Ένα υπερασπιστικό ντοκουμέντο 

Οι συνήγοροι του Θ. Σίψα αναφέρουν διαθέτουν σημαντικά στοιχεία για την αθωότητά του. Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η συνήγορος υπεράσπισης Βούλα Γιαννακοπούλου αναφέρει ότι «ενώ η αστυνομία προσπαθεί να υποδείξει ότι ο κατηγορούμενος είναι κάποιος που εμφανίζεται μπροστά στο κτίριο της φλεγόμενης Marfin ο κατηγορούμενος βρίσκει από το υλικό της δικογραφίας μια φωτογραφία του που είναι σε άλλο τόπο σε πολύ κοντινό χρόνο και με διαφορετικά ρούχα»

Επίσης στο παρακάτω βίντεο ο συνήγορος υπεράσπισής Δημήτρης Κατσαρής αναφέρει ότι εισαγγελέας δεν είχε διαβάσει την δικογραφία καθώς δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη υπομνήματος που είχαν καταθέσει οι ίδιο «όταν εμφανίζεται ενώπιον του εισαγγελέας και ρωτάει ο εισαγγελέας τι άλλο έχετε να πείτε εμείς αναφερθήκαμε στο υπόμνημα που είχαμε καταθέσει ήδη από την πρώτη φορά που είχαμε κληθεί να δώσουμε εξηγήσεις και η απάντηση ήταν ποιο υπόμνημα». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά