Logo

Σε δίκη ως καταχραστές του δημοσίου χρήματος οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας



 
 

mkoΣτο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που ανήκε στην Εκκλησίας (περίοδος 2005-2006) για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και σχετικά με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με το βούλευμα...

του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας – που έκανε δεκτή ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Πάνου Παναγιωτόπουλου – κατηγορούμενοι είναι ο στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, (σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA) η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη καθώς και οι πρώην Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίσταση είναι υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (προβλέπει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης) άμεση συνέργεια στο εν λόγω αδίκημα, απιστία και έκδοση ψευδούς βεβαίωσης. Σύμφωνα με το βούλευμα η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» έλαβε την επίδικη χρονική περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

Η εν λόγω αποστολή αφορούσε συγκεκριμένα την διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007.

Ωστόσο από τη ΜΚΟ αγοράστηκαν τελικά μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά ακόμη και αυτά - μετά από έλεγχο που διενήργησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά - κρίθηκαν «ακατάλληλα για κατανάλωση και βρώση».

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ, τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ. Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του Δ. Φουρλεμάδη, που είχε, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο βούλευμα υπήρχαν και άλλα πιο μικρά ποσά χρηματοδοτήσεων, από το υπουργείο Εξωτερικών προς την «Αλληλεγγύη» για έργα που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως ήταν κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τέλος, σύμφωνα με το βούλευμα, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου «εκ της θέσεώς της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ. Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκατ. ευρώ», ενώ οι δύο συγκατηγορούμενοί τους, «βεβαίωσαν ψευδώς - όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως- πως το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ παρέμενε στον λογαριασμό της ΜΚΟ» ενώ αυτό είχε καταλήξει... στις τσέπες του Δ. Φουρλεμάδη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά