Logo

Δικάζεται ο I. Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ



 
 

diotisΔικάζεται την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, για απιστία στην υπηρεσία ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης. Η υπόθεση αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα...

ότι το ΣΔΟΕ επί των ημερών του, δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονομάτων Ελλήνων που είχαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Ο Ι. Διώτης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η επίμαχη λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και γι' αυτό το λόγο ήταν παράνομη η διερεύνηση των στοιχείων που περιείχε.

Ως πρώτος μάρτυρας έχει κληθεί να καταθέσει στο Δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών, δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος του κατηγορούμενου.

Η δίκη διακόπηκε για τις 5 Οκτωβρίου

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση του Ι. Διώτη ζήτησε από το Δικαστήριο ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης και αστάθειας, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας, με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να αποφανθούν οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του.

Όπως είπε στο Δικαστήριο ο συνήγορός του, Πολυχρόνης Τσιρίδης, ο κατηγορούμενος ζητά διακοπή της δίκης καθώς επιθυμεί να παραβρεθεί στη δίκη «για να καθαρίσει το όνομα του για μια υπόθεση ανύπαρκτη». Τελικά το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 5 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τα αδικήματα αφορούσαν την αλλοίωση των ηλεκτρονικών στοιχείων της περίφημης λίστας με την αφαίρεση από αυτήν των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Το Δικαστήριο ωστόσο, τον έκρινε τελικά ένοχο - κατά πλειοψηφία - μόνο για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά