Logo

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη Ελληνοαμερικανού πράκτορα για τις υποκλοπές της Vodafone



 
 

vodafone-ypoklopesΤην παραπομπή σε δίκη του συνταξιούχου πλέον Ελληνοαμερικανού πράκτορα της ΕΥΠ, William Bazil της απόπειρας κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας, ζητά με πρότασή της η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαρία – Σοφία Βαΐτση. Η υπόθεση αφορά τις υποκλοπές που έγιναν μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone...

από τον Αύγουστο του 2004 έως το Μάρτιο του 2005, ενώ μεταξύ των προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ήταν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υπουργοί της κυβέρνησής του και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά - σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός με την πρότασή της ζητά την απαλλαγή του William Basil και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δημοσιοποίηση των υποκλοπών είχε οδηγήσει στο θάνατο τον υπάλληλο της εταιρείας, Κώστα Τσαλικίδη το Μάρτιο του 2006. Η επίσημη εκδοχή ήταν αυτοκτονία, ωστόσο οι συνθήκες θανάτου του (βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του) ήταν πολύ περίεργες.  

Παραπέμπεται ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Η εισαγγελέας στην ίδια πρότασή της αλλά για εντελώς διαφορετική υπόθεση, ζητά να παραπεμφθεί σε δίκη και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία σε παραβίαση των μυστικών της πολιτείας που φέρεται να τέλεσαν δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με καταγγελίες άλλων υπαλλήλων της ίδιας υπηρεσίας, ο Μ. Καρχιμάκης έπαιρνε απόρρητες αναφορές της ΕΥΠ που απευθύνονταν στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς και με βάση αυτές ενημέρωνε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

Την τελική απόφαση για την υπόθεση θα λάβει προσεχώς με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Σημειώνεται, ότι ο Μ. Καρχιμάκης έχει αρνηθεί από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-10-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά