Logo

Δίκη για τον εμπρησμό στη Marfin: Οι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν τους κατηγορουμένους 
 

marfin emprhsmos 14-10-2016Ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, αυτόπτης μάρτυρας των δύο εμπρηστικών επιθέσεων, στην τράπεζα Marfin που στοίχισε τη ζωή δύο υπαλλήλων και στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όσα είδε στις 5 Μαίου 2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας και συλλαλητηρίου...

για το πρώτο μνημόνιο. 

Περιγράφοντας τους δράστες των δύο εμπρησμών είπε πως ήταν μία οργανωμένη ομάδα κρούσης, περίπου 11 ατόμων, με αρχηγό και δεύτερη υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευε με μαντήλια, πέτρες. Ωστόσο, τόνισε πως δεν αναγνωρίζει ούτε τον κατηγορούμενο για την Marfin, Θοδωρή Σίψα, ούτε τον κατηγορούμενο για τον ΙΑΝΟ, Παύλο Αντρέεβ, ως μέλη της ομάδας που είδε.

«Ο κύριος όγκος της πορείας ήταν στο Σύνταγμα. Εγώ βρισκόμουν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ και παρακολουθούσα. Ξαφνικά, μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δυο και η μια πάει στη Marfin, ενώ και η άλλη έρχεται στον ΙΑΝΟ. Στο βιβλιοπωλείο επιτέθηκαν με βαριοπούλα και αμέσως μετά έριξαν μολότωφ και πήρε φωτιά, που καταφέραμε να την σβήσουμε. Ήταν μία ομάδα των 11 ατόμων, στην οποία ήταν και μία κοπέλα ξανθιά. Η ομάδα έχει αρχηγό, ο οποίος φοράει ένα μαντήλι κόκκινο για να αναγνωρίζεται και φαίνεται να δίνει εντολές. Υπήρξε και υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευσε με μαντήλια πέτρες κ.α. Όλοι φορούσαν μαύρα, ενώ ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Ο κ. Προβόπουλος παράλληλα με την περιγραφή  εξήγησε στο δικαστήριο τα στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες που τράβηξε, προσθέτοντας ότι από την παρατήρηση και την ανάλυση του υλικού  που κατέγραψε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που είδε να καίνε το βιβλιοπωλείο και την Τράπεζα «δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες».

Ήδη από την προανακριτική του κατάθεση ο μάρτυρας είχε αναφερθεί σε ένα πρόσωπο ψηλό, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του, σπάει την Marfin  και ρίχνει μέσα «ένα υλικό μάλλον καινούργιο». 

Όπως είπε: «Μέσα από τον φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει την τζαμαρία και να πετάει ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό,στην Τράπεζα και παίρνει αμέσως φωτιά...φόρεσαν μαντήλια τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση.. είδα τρία άτομα, τα είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φοράνε. Φορούσαν τα ίδια ρούχα..μου έκανε εντύπωση αυτό. Οι δύο επιθέσεις έγιναν με τρία λεπτά διαφορά».

Αναγνώριση... σωματότυπου

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν και ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Σταδίου,  Θεοδωρής Γιαννακούλιας, ο οποίος καταθέτοντας στο δικαστήριο περιέγραψε μία ομάδα άνω των 60 ατόμων που είχαν «μοιρασμένες αρμοδιότητες» και ότι από αυτούς, έξι άτομα σπάγανε πιθανά με βαριοπούλες.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μίας ξανθιάς κοπέλας με γαλλική κοτσίδα». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τους δικαστές  για τα τρία άτομα που έχει αναγνωρίσει προανακριτικά, την επομένη των επεισοδίων, με βάση υλικό από τις κάμερες που του επέδειξαν αστυνομικοί. Ο κ. Γιαννακούλιας, όταν του επισημάνθηκε πως τότε «αναγνώρισε με σιγουριά», απάντησε πως «απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας». Κατά την επίδειξη φωτογραφιών, ο μάρτυρας, που έχει προηγουμένως αναφέρει ότι «έχει ικανότητα αναγνώρισης γιατί έχει υπηρετήσει στο Β' Γραφείο Στρατού», δήλωσε πως «τώρα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν». Χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δικαστές ώστε να διευκρινίσει αν η περιγραφή του «στον ψηλό» που ήταν αρχηγός της ομάδας των δραστών, αναφέρεται στον κατηγορούμενο Θοδωρή Σίψα, για να καταλήξει πως αναφέρεται σε αντίστοιχο σωματότυπο και λίγο πιο ψηλό από τον κατηγορούμενο.

Μάρτυρας: Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου, στην όλη διαδικασία. Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έκανε τον εμπρησμό...θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.

Μέλος δικαστηρίου: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε;

Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος.

Μέλος: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;

Μάρτυρας: Ήταν άκομψο...αντρικό....

Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι;

Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη...

Εισαγγελέας: Κύριε μάρτυρα, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;

Μάρτυρας: Εντάξει αυτό..

Μέλος έδρας: Κύριε με έχετε μπερδέψει,είστε ένας βασικός μάρτυρας...

Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά, δεν είδα πρόσωπα...

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έκαναν να απεγκλωβίσουν από την Marfin τους εγκλωβισμένους, στα μπαλκόνια του κτηρίου, υπαλλήλους και να θέσουν την μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο. Και οι τρεις μάρτυρες αναφέρθηκαν σε ομάδα διαδηλωτών που εμπόδισαν το όχημα τους να σπεύσει στο σημείο της φωτιάς, πιστεύοντας ότι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να διαλύσουν την πορεία, σε άλλους από τους διαδηλωτές που τους καλούσαν να φύγουν, αλλά και σε πολλούς, που όταν τους έλεγαν πως προσπαθούσαν να φτάσουν για να απεγκλωβίσουν κόσμο, έκαναν στην άκρη και βοήθησαν το όχημά τους να διασχίσει τον κόσμο.

Υπάλληλοι της τράπεζας που κατεθεσαν νωρίτερα περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα, το οποίο είχε μόνο μία έξοδο διαφυγής και αυτή κλειστή την επίμαχη μέρα. Κάποιοι από αυτούς έκαναν λόγο για μία ομάδα που παρεισέφρησαν στην πορεία και «βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας μας».

Είχαμε «άνωθεν εντολή» να δουλέψουμε κανονικά

Όπως είπε ένας υπάλληλος ένας από τους δράστες του εμπρησμού που φορούσε χακί «και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων, η οποία μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος...είχα την αίσθηση που πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια».

Κάποιοι από τους μάρτυρες υπαλλήλους της ΜΑΡΦΙΝ,. ανέφεραν πως είχαν «άνωθεν εντολή» να δουλέψουν κανονικά εκείνη την μέρα και πως «τους είπαμε ότι αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση και μας είπαν μην σας νοιάζει πηγαίνετε να δουλέψετε».

Στις καταθέσεις τους κάποιοι από τους υπαλλήλους της Τράπεζας ανέφεραν πως το συμβάν ξεκίνησε αμέσως μόλις αποχώρησε από το σημείο μία ομάδα αστυνομικών που ήταν έξω από την Τράπεζα, που μετακινήθηκε «γιατί έγινε κάποια φασαρία πιο πέρα». Ένας εκ των υπαλλήλων που είδε όλο το συμβάν χαρακτήρισε τους δράστες «ομάδα με οργάνωση που είχαν δομή και πήγαιναν συντεταγμένα».

Μία υπάλληλος ανέφερε στην κατάθεσή της ότι είδε γραμμένη στην τζαμαρία της Τράπεζας, λίγο πριν δεχθούν επίθεση, την φράση «φωτιά στους υπαλλήλους», ενώ άλλη μάρτυρας τόνισε πως «το πλήθος ήταν άγριο.. μας πέταγαν πέτρες ενώ τους φωνάζαμε πως καιγόμαστε».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-10-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά