Logo

Η μυστική κατάθεση της βαρόνης Νίνα φον Μάλτζαν για την τραγωδία της Αίγινας



 
 

varonhΟ Θρασύβουλος Λυκουρέζος είναι ο καλύτερος άνδρας φίλος μου. Όμως δεν είχα ιδέα τι είχε συμβεί στην Αίγινα...». Σε αυτή την αναφορά προχώρησε σε κατάθεσή της προ μερικών ημερών στην ανακρίτρια Πειραιά το πλέον «μυστηριώδες» πρόσωπο στην τραγωδία της Αίγινας τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο...

Πρόκειται για τη 75χρονη βαρόνη Νίνα φον Μάλτζαν, γόνο οικογένειας γερμανοαμερικανών τραπεζιτών και στενή φίλη του γνωστού αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (απεβίωσε το 2010) και η οποία είναι ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «Duende» που συσχετίστηκε με την τραγωδία στην Αίγινα.

Η βαρόνη κλήθηκε στην Ελλάδα και κατέθεσε, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 δίνοντας τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν στο ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Η κυρία Φον Μάλτζαν στην κατάθεσή της περιόρισε τον ρόλο της στο τραγικό συμβάν, συμπληρώνοντας ότι μετά το δυστύχημα αναχώρησε αμέσως για τη Νότια Αμερική.

Τα σενάρια και η βαρόνη

Στη ναυτική τραγωδία της Αίγινας προσδιοριζόταν η παρουσία μιας ιδιαίτερα πλούσιας γυναίκας με «παγκόσμια φήμη» και ιδιαίτερη φιλανθρωπική δραστηριότητα, η οποία εμφανιζόταν να έσπευσε σε βοήθεια του 77χρονου χειριστή του ταχυπλόου (έχει το ίδιο όνομα με εκείνο της θαλαμηγού της κυρίας Φον Μάλτζαν) μετά τη μοιραία σύγκρουση με το πλοιάριο. Βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης ανέφεραν μόνο το μικρό όνομα της «Νίνα», ενώ είχε γίνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη γυναίκα χρηματοδοτούσε τη ΜΚΟ την οποία είχε ιδρύσει η οικογένεια του 77χρονου χειριστή του ταχυπλόου μετά τον θάνατο του γιου του το 2006 ύστερα από πτώση από κτίριο στο Κολωνάκι. Έτσι είχαν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για την πραγματική ταυτότητά της και τον τυχόν ρόλο της στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Από πρόσφατες καταθέσεις εμπλεκομένων στο τραγικό συμβάν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την 75χρονη βαρόνη που έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, έχει σπουδάσει στη Γενεύη και έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών γερμανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Παλαιότερα διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον αρχιτέκτονα των συμφωνιών του Ντέιτον που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 1995, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, αλλά και με άλλους αμερικανούς και ευρωπαίους πολιτικούς.

Η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «Duende» φέρεται ακόμη να χρηματοδοτεί ίδρυμα για την προστασία 400 παιδιών στην Ουρουγουάη ενώ ορισμένες από τις δωρεές της ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κρίθηκαν ως «αμφιλεγόμενες».

Η κατάθεση

Στην κατάθεσή της ανέφερε: «Με τον κ. Θρασύβουλο Λυκουρέζο γνωριζόμαστε από το πανεπιστήμιο. Είναι ο καλύτερος άνδρας φίλος μου. Πηγαινοερχόμουν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2016. Στις 16 Αυγούστου 2016 βρισκόμουν στο σκάφος "Duende II" της εταιρείας Superior. H εταιρεία αυτή εδρεύει στον Παναμά και ασχολείται με την ενοικίαση σκαφών. Άρχιζα να ενοικιάζω αυτό το σκάφος πριν από έξι χρόνια. Στο σκάφος βρισκόμουν με τέσσερις φίλες μου που διαμένουν στη Νότια Αμερική, στην Ελβετία και στη Γερμανία (σ.σ.: μνημονεύει τα ονόματά τους, μία εξ αυτών ήταν δημοσιογράφος)».

Στη συνέχεια η μάρτυρας αναφέρει ότι είχαν πάει με το σκάφος να κολυμπήσουν και ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο του Έλληνα καπετάνιου. Όπως σημειώνει, «φαινόταν αναστατωμένος. Μου είπε ότι ο Θρασύβουλος είχε κάποιο ατύχημα και ότι το σκάφος του έμπαζε νερά. Στη συνέχεια ο καπετάνιος έδωσε εντολή σε έναν ναύτη να πάρει τη σωστική λέμβο και να πάει να βοηθήσει τον κ. Λυκουρέζο. Δεν είχα ιδέα τι ακριβώς είχε συμβεί».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Μέχρι να φθάσουμε στο λιμάνι της Αίγινας βρισκόμουν μέσα στο σκάφος με τις φίλες μου και ήμουν πολύ αναστατωμένη. Δεν είδα καθόλου τον ναύτη από τότε που έφυγε με τη σωστική λέμβο γιατί βρισκόμουν στο σαλόνι του σκάφους με τις φίλες μου και δεν είχα ορατότητα μπροστά και πίσω παρά μόνο στα πλάγια. Μετά από κάποια ώρα είδα που ρυμούλκησαν το ταχύπλοο σκάφος "Duende"».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Εγώ έφυγα μετά από δύο ημέρες με μια φίλη μου και πήγα στη Νότια Αμερική γιατί είχα προγραμματισμένη σύσκεψη εκεί στις 29 Αυγούστου (σ.σ.: δηλαδή 11 ημέρες αργότερα) ενώ η φίλη μου πήγε στο Μόναχο για να συναντήσει τον σύζυγό της».

*του Βασίλη Λαμπρόπουλου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-10-2016 από directNEWS.gr πηγή:Το Βήμα


Τελευταία Δικαστικά