Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι και φορείς της Χίου, ζητώντας να τερματιστεί η λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ, αλλά και να εξαιρεθεί το νησί από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Οι προσφεύγοντες προσέβαλαν με αίτηση ακύρωσης την...
από τον Ιανουάριο του 2016, κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών για τη «Σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο.
Ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση κατά το μέρος που αφορά τη σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας στη Χίο στον χώρο της πρώην βιομηχανίας ΒΙΑΛ.
Με την αίτηση ακύρωσής της ζητείται «όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί μας, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές» σημειώνεται, σε σχετικό δελτίο τύπου.
Γίνεται, επίσης, αναφορά στην τήρηση της αναλογικότητας και την προστασία της νησιωτικότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ένας από τους φορείς που προσέβαλαν την απόφαση, καλεί την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στη Χίο.
«Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Να θυμίσουμε, σημειώνει το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ότι για την μετατροπή του κτιρίου και του χώρου της ΒΙΑΛ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν εκδόθηκε καμία άδεια, πέραν των οικοδομικών αδειών που υπήρχαν (ετών 1980 και 1982), και αφορούσε το αρχικό Βιομηχανικό Κτίριο. Δεν έχει εκδοθεί επομένως άδεια αλλαγής χρήσης, ούτε άδεια δόμησης, ούτε άδεια μικρής κλίμακας, ούτε έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν μελέτη πυρασφάλειας και προφανώς δεν έχει γίνει κανένας χωροταξικός σχεδιασμός».
Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικασθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2017.
Μουζάλας: Δήμος Χίου και ΝΔ βάζουν εμπόδια στις λύσεις για τους πρόσφυγες
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον Δήμο Χίου ότι αντιστέκεται στην κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.
Διευκρίνισε πάντως ότι η στάση του Δήμου Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποκινήθηκε από τη «συστηματική δουλειά» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.
Με παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.
Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα, με τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων να μετρώνται στις χιλιάδες.
Είπε ακόμα πως ο χώρος φιλοξενίας στο ΧΑΔΑ θα είχε κατασκευαστεί σήμερα εάν δεν είχαν αντιταχθεί οι τοπικές Αρχές, προσθέτοντας μάλιστα πως οι απαραίτητοι πότοι έχουν ήδη εξασφαλιστεί και τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-11-2016 από directNEWS.gr