Logo

Απόρριψη του αιτήματος των Τούρκων στρατιωτικών για συνεκδίκαση στον Άρειο Πάγο



 
 

tourkoi stratiwtikoi 2-1-2016Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν θα συνεκδικάσει τις αιτήσεις κατά των εφετειακών αποφάεων που αφορούν την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο...

στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων τους. Έτσι, τελικά, οι υποθέσεις των 8 Τούρκων στρατιωτικών θα συζητηθούν στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου σε τρεις δικασίμους και συγκεκριμένα,  στις 10,11 και 13 Ιανουαρίου 2017.

Οι συνήγοροι των 7 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, ζητούσαν να συνεκδικαστούν οι αιτήσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων, επικαλούμενοι μεταξύ των άλλων, ότι αυτό πρέπει να γίνει για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, την διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, την αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, κ.λπ.

Αντίθετα, η δικηγόρος, Σταυρούλα Τομαρά, συνήγορος του  Αχμέτ Γκιουζέλ, του νεότερου από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, είχε εκφράσει τη διαφωνία της για την αίτηση συνεκδίκασης και για το λόγο αυτό δεν είχε προσφύγει σχετικά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου είχαν αποφασίσει ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις Τούρκοι πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις κατά των αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι  το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα. Επίσης, κατά της απόφασης για την έκδοσή τους προσέφυγαν και οι τρεις Τούρκοι εκζητούμενοι και έτσι το λόγο και για τους οκτώ έχει πλέον ο Άρειος Πάγος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Τουρκία εκζητεί τους  8 στρατιωτικούς,  προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά