Κόλαφος είναι το κατηγορητήριο της εισαγγελίας Διαφθοράς εις βάρος του έκπτωτου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Το koutipandoras.gr δημοσιεύει πρώτο και κατ' αποκλειστικότητα τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο «παπάς των σκανδάλων», όπως...
τον αποκαλούν στο Γηροκομείο. Οι ενέργειες Μπούμπα που ξεδιπλώνονται στο κατηγορητήριο, έχουν «φεσώσει» με εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία του κάποτε υγιούς ιδρύματος.
Αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες που μπορούν να τον στείλουν στη φυλακή για τα όσα έπραξε ο ίδιος αλλά και για τις οικονομικές «μαύρες τρύπες» που προκλήθηκαν στο Γηροκομείο Αθηνών υπό τη διοίκησή του είναι ο Προκόπιος Μπούμπας. Στο κατηγορητήριο που «βαραίνει» τον αρχιμανδρίτη συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η τεράστια οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στην ΕΕΑ εξαιτίας της καταστροφικής αμέλειας της διοίκησης Μπούμπα στη μίσθωση και τη συντήρηση των ακινήτων της, η «τρύπα» περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ στα κληροδοτήματα καθώς και διάφορες άλλες παρανομίες που απείλησαν ουκ ολίγες φορές με οριστικό λουκέτο το Γηροκομείο.
Στο πολυετές αυτό «φαγοπότι» στο Γηροκομείο Αθηνών «χαμένοι» ήταν και είναι τρόφιμοι, εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν κανονικά εδώ και χρόνια, υπάλληλοι με ηθική και ευθιξία αλλά και συγγενείς ηλικιωμένων που έβλεπαν ημέρα με την ημέρα να καταστρέφεται ένα ευαγές ίδρυμα.
«Τσέπωσε» εκατομμύρια ευρώ από τα κληροδοτήματα
Όπως αναφέρει το «καυτό» κατηγορητήριο εις βάρος του έκπτωπου Μπούμπα, ο αρχιμανδρίτης ιδιοποιήθηκε παράνομα εκατομμύρια ευρώ από τα κληροδοτήματα. Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο, ο Μπούμπας ενεργώντας ως διαχειριστής των κληροδοτημάτων αυτών, προέβη σε «παράτυπες αναλήψεις χρηματικών ποσών από τα κεφάλαιά των κληροδοτημάτων αυτών, καταθέτοντας αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικών διαθεσίμων της ΕΕΑ και εν συνεχεία χρησιμοποιώντας τα για πληρωμή υποχρεώσεων της ίδιας της ΕΕΑ, χωρίς να τηρήσεις την προβλεπόμενη διαδικασία».
Για το «πάρτι» στα κληροδοτήματα, ο Μπούμπας έχει παραπεμφθεί και σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Ειδικότερα, όσον αφορά το κληροδότημα Βαρθολομαίου, ενεργώντας από κοινού με τους Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, γραμματέα και σύμβουλο ταμία του ΔΣ της ΕΕΑ αντίστοιχα, σήκωνε κατά το δοκούν χρήματα από το λογαριασμού αυτού και τα κατέθετε αλλού. Κάπου στη διαδρομή βέβαια χάθηκαν κάποιες χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό χρηματικό ποσό που έκανε αέρα από το κληροδότημα Βαρθολομαίου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ανέρχεται στα 533.821,64 ευρώ.
Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr, o Μπούμπας είχε «σήκωσει» μισό εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες μόνο και μόνο για να το βάλει τέσσερα χρόνια σε λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τράπεζα.
Όσον αφορά στο κληροδότημα Αδάμ, μέσω των ενεργειών τους οι τρεις κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν παράνομα από την περιουσία του ποσό ύψους 2.895.428,90 ευρώ. Σε αυτό το ποσό βέβαια δεν περιλαμβάνεται το ποσό των 250.000 ευρώ που ανελήφθη στις 5-4-2004. «Εν συνεχεία», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «επεστράφησαν από την ΕΕΑ στους λογαριασμούς του κληροδοτήματος χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1.209.962,10 ευρώ». Έτσι, «η ζημία από τις παραπάνω πράξεις σου σε βάρος του κληροδοτήματος Αδάμ έχει περιοριστεί στο ποσό των 1.685.466,80 ευρώ».
Ποσό ύψους 3.075.018,65 ευρώ έκανε φτερά από το κληροδότημα Καλογεροπούλου πάλι με τον Μπούμπα να κάνει όποτε θέλει αναλήψεις διαφόρων ποσών και καταθέσεις σε άλλους λογαριασμούς. Όσον αφορά το κληροδότημα Πορφυροπούλου, με τις ενέργειες Μπούμπα ποκλήθηκε ζημία «στην περιουσία του εν λόγω κληροδοτήματος, κατά το ποσό των 114.600 ευρώ». Μάλιστα, το ποσό αυτό ανέλαβε νομικός σύμβουλος που υπερασπίζεται τον «αμαρτωλό» αρχιμανδρίτη. «Το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκτελεστή της διαθήκης και δεν εκπληρώνεται εξ αυτού του λόγου ο σκοπός του κληροδοτήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Άφηνε να μένουν τσάμπα σε ακίνητα του Γηροκομείου – Δεν εισέπραττε φράγκο
Όπως είχε αποκαλύψει το HOTDOC και το koutipandoras.gr, ο Μπούμπας όχι μόνο νοίκιαζε για ψίχουλα ακίνητα αλλά άφηνε να διαμένουν τσάμπα σε αυτά διάφοροι, πολλές φορές μάλιστα, «οικείοι» του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «παπάς των σκανδάλων» προκάλεσε τεράστια ζημία σε βάρος της ΕΕΑ όντας διαχειριστής της ακίνητής περιουσίας της.
Ένας σημαντικός αριθμός από «τα ακίνητα που ανήκουν στην ΕΕΑ έχουν εκμισθωθεί, πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις των μισθωτών, οι τελευταίοι οφείλουν πολλά μισθώματα (ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μισθωτών που οφείλουν μισθώματα και έχουν ήδη αποχωρήσει από το μίσθιο)».
«Η δε ΕΕΑ δεν έχει προβεί σε καμία νόμιμη ενέργεια για την αναζήτηση των οφειλομένων μισθωμάτων, μάλιστα δε σε αρκετές περιπτώσεις η δικαστική διαδικασία απόδοσης του μισθίου δεν έχει αρχίσει» κατόπιν εντολών Μπούμπα.
Από τη μη αναζήτηση των οφειλόμενων μισθωμάτων από τους ενεργούς και αποχωρήσαντες μισθωτές ακινήτων της ΕΕΑ έχει προκληθεί περιουσιακή ζημία σε βάρος της ΕΕΑ, που κατά τον Δεκέμβριο του 2005 ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 4.635.757,47 ευρώ.
Μετά το 2005, η συνολική ζημία από την παράλειψη μίσθωσης μερικών εκ των ακινήτων της ΕΕΑ ανήλθε στο ποσό των 4.927.817 ευρώ. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός πως μόνο η απώλεια μισθωμάτων από την παράλειψη μίσθωσης 51 ακινήτων της ΕΕΑ, που βρίσκονται σε κεντρικά και εμπορικά σημεία της Αθήνας, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 3.174-613 ευρώ.
«Τσέπωσε» λεφτά από τροφεία ή δεν τα εισέπραττε καθόλου
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπούμπας ιδιοποιήθηκε παράνομα από τα τροφεία ποσό ύψους 215.139,28 ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταβάλει φράγκο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, Μπούμπας, Διονυσόπουλος και Γρινιεζάκης δεν εισέπρατταν τα τροφεία. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, στις 31.12.2013 το ποσό «της οφειλής από μη ενεργούς τροφίμους να έχει ανέλθει στο συνολικό ποσό των 400.000 ευρώ και το ποσό της οφειλής από ενεργούς τροφίμους να έχει ανέλθει στο συνολικό ποσό των 65.000 ευρώ».
Όπως προκύπτει ως συμπέρασμα από το κατηγορητήριο, ο Μπούμπας όχι μόνο δεν εφάρμοζε τα όσα έπρεπε για τα τροφεία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΕΑ, αλλά έκανε ό,τι ήθελε χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Μερικά από τα τροφεία ήταν μηδενικά ενώ άλλα ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα όσα είχε αποφασίσει το Δ.Σ χωρίς να συντρέχει κανένας δικαιολογημένος λόγος.
Αχρείαστες προσλήψεις με μισθό χιλιάδων ευρώ
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά της ρεμούλας και της κάποτε «παντοκρατορίας» Μπούμπα στο Γηροκομείο, είναι το «αγκάθι» των αχρείαστων προσλήψεων. Κατόπιν εντολών Μπούμπα και υπό τις κοινές ενέργειες Διονυσόπουλου και Γρινιεζάκη, προσλήφθηκαν υπάλληλοι που δεν χρειάζονταν πραγματικά στην ΕΕΑ έναντι χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.
Ένα από τα τραγικότερα παραδείγματα είναι αυτό της πρόσληψης λογιστικής εταιρίας αλλά και συμβούλου επί των οικονομικών θεμάτων του Γηροκομείου, έναντι μηνιαίας αμοιβής 8.160 ευρώ και 11.900 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή βέβαια, η ΕΕΑ είχε στη διάθεσή της δυο λογιστές και πέντε βοηθούς λογιστή. Μάλιστα, τόσο η λογιστική εταιρία όσο και ο σύμβουλος δεν προσέφεραν κανέναν ουσιαστικό έργο στο Γηροκομείο.
Ένα άλλο «ενδιαφέρον» κομμάτι του κατηγορητηρίου είναι το ότι ο Μπούμπας πήρε την απόφαση να ανακαινίσει κτίριο του Γηροκομείου χωρίς να ήταν κάτι τέτοιο αναγκαίο. Πόσο κόστισε αυτή η ανακαίνιση; Μόλις 424.998 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η εταιρία που ανέλαβε το έργο; Φυσικά το έκανε μέσω απευθείας ανάθεσης και είχε συσταθεί μόλις 5 ημέρες πριν από την ανάθεση του έργου αυτού. Αν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, δηλαδή η διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού, τότε θα οδηγούσε στην επίτευξη μικρότερου τιμήματος, στο ύψος των 280.000-300.000 ευρώ περίπου. Επομένως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο, προκλήθηκε ζημία σε βάρος της ΕΕΑ, ποσού 171.748 ευρώ τουλάχιστον.
Έδινε... «βοηθήματα» σε άτομα χωρίς λόγο
Με ποσό ύψους περίπου 234 χιλιάδων ευρώ έχει «φεσώσει» το Γηροκομείο ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης, καθώς κατόπιν δικής του εισήγησης και έγκρισης χορηγούσε χρηματικά βοηθήματα από την περιουσία της ΕΕΑ «σε άτομα για τα οποία δεν προσκομίστηκε κανένα παραστατικό στοιχείο απορίας ή αποδεδειγμένης ανάγκης».
«Με τον τρόπο αυτό, χορηγήθηκαν από την ΕΕΑ χρηματικά βοηθήματα ποσού 8.502,25 ευρώ το έτος 2006, 24.050 ευρώ το έτος 2007, 65.677,89 ευρώ το έτος 2008, 59.539 ευρώ το έτος 2009, 32.063,90 ευρώ το έτος 2οιο, 29.462 ευρώ το έτος 2οη, 11.824 ευρώ το έτος 2012 και 2.420 ευρώ το έτος 2013 και συνολικά χορηγήθηκαν χρηματικά βοηθήματα ποσού 233.539.04 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2003-2006 είχε δοθεί μόνο ένα χρηματικό βοήθημα ποσού 50 ευρώ».
*Του Νίκου Σπυρόπουλου
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-1-2017 από directNEWS.gr πηγή: Κoutipandoras.gr