Κατά της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στη γείτονα, τάχθηκε ο Άρειος Πάγος. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε...
το αίτημα των τουρκικών αρχών και διέταξε την απόλυση τους από τις φυλακές.
Οι εκζητούμενοι ήταν παρόντες στην ανακοίνωση της απόφασης, την οποία άκουσαν συγκινημένοι.
Οι τρεις διαφορετικές συνθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχθηκαν τα επιχειρήματά των οκτώ στρατιωτικών, ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι: «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Υπενθυμίζεται, ότι κατά της έκδοσης είχαν ταχθεί και οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος (Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής), που έκριναν τις υποθέσεις των οκτώ, κρίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ το θέμα κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την ανατρέψει.
Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δηλώσει ότι «Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Την άρση της κράτησης των οκτώ στρατιωτικών ζητά εισαγγελέας
Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε το μέτρο της κράτησης, οι οκτώ στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο ης διοικητικής διαδικασίας του ασύλου.
Η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, ζητά την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, αλλά το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.
Όπως ορίζει ο νόμος περί ασύλου, η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει εξάμηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-1-2017 από directNEWS.gr