Logo

«Υποβρύχια» βόμβα στην Εθνική Σχολή Δικαστών



 
 

dikhgoros-kathighthsΚαθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστών εμπλέκεται στην υπόθεση του δικηγόρου Ασημάκη Ασημακόπουλου, ο οποίος φέρεται να υπεξαίρεσε την εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος στον Αλέξανδρο Αβατάγγελο, προκειμένου να μην προφυλακιστεί για το γνωστό...

σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων.

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται στο βούλευμα που παραπέμπει στο ακροατήριο τον Ασ. Ασημακόπουλο για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και απιστία δικηγόρου, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Στις 22 Νοεμβρίου 2013 ο τελευταίος απολογήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής της εγγυοδοσίας χρηματικού ποσού 500.000 ευρώ, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το περιπετειώδες ταξίδι των εμβασμάτων

Η χρηματική εγγύηση έπρεπε να καταβληθεί μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο, επειδή το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών του βρισκόταν στο εξωτερικό σε επενδυτικούς λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα και με δεδομένο ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας, ζήτησε από τον δικηγόρο του να αιτηθεί στον ανακριτή την παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγυοδοσίας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014.

Ο Ασ. Ασημακόπουλος διαβεβαίωσε τότε τον πελάτη του ότι θα υποβάλει σχετική αίτηση και του πρότεινε να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας στον υπ' αριθμ. CH490024024028588...-U (προσωπικό του λογαριασμό) που διατηρούσε στην τράπεζα UBS στην Ελβετία. Πράγματι, ο Αλ. Αβατάγγελος με τέσσερα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού κατέθεσε στο λογαριασμό του συνηγόρου του 575.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια, να καταβληθούν 500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελούσε την αμοιβή για τις νομικές του υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν ως εγγύηση, με αποτέλεσμα στις 20 Δεκεμβρίου 2013 να εκπέσουν οι περιοριστικοί όροι και ο επιχειρηματίας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί περίπου 4,5 μήνες, δηλαδή ωσότου συγκεντρώσει από γνωστούς του άλλες 500.000 ευρώ και να τα καταβάλει ως εγγυοδοσία. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Αλ. Αβατάγγελος στη μήνυσή του, στο διάστημα που ήταν κρατούμενος, ο τότε συνήγορος του τον διαβεβαίωνε, ότι η περιπέτειά του οφειλόταν «σε εσφαλμένη συνεννόηση και αβλεψία του ανακριτή»!

Πώς εμπλέκεται ο καθηγητής

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που ακολούθησε στη συνέχεια σε βάρος του, ο Ασ. Ασημακόπουλος απολογούμενος υποστήριξε, ότι στο λογαριασμό στη UBS ο πρώην πελάτης του κατέθεσε συνολικά 475.000 ευρώ και όχι 575.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 200.000 ευρώ «αφορούσε αποκλειστικά» την αμοιβή του ίδιου και του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο οποίος φέρεται να συνεπικουρούσε νομικά τον επιχειρηματία. Το υπόλοιπο ποσό των 275.000 ευρώ που κατατέθηκε μεταγενέστερα στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, αποτελούσε επίσης «την κάλυψη συμπληρωματικής αμοιβής του εξαιτίας της κατάθεσης των πολλαπλών συμπληρωματικών υπομνημάτων», του Αλ. Αβατάγγελου ενώπιον του ειδικού ανακριτή για το σκάνδαλο της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων και μόνο ένα μέρος την κάλυψη του ποσού της εγγυοδοσίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 16 Φεβρουαρίου

Μεγάλα ερωτηματικά βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε κλήθηκε από την ανακρίτρια που χειρίστηκε τη μήνυση του επιχειρηματία, ο εμπλεκόμενος καθηγητής προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αιτιάσεις του Ασ. Ασημακόπουλου, ο οποίος αρκέστηκε να προσκομίσει πέντε διπλότυπες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών της δικηγορικής εταιρείας που διατηρεί ο καθηγητής συνολικού ποσού 60.000 ευρώ. Από αυτές όμως - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα - «ουδόλως αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου αναφορικά με το ύψος της δικηγορικής του αμοιβής» ενώ οι χρονολογίες και τα ποσά δεν συμπίπτουν με τα εμβάσματα που κατέθεσε ο επιχειρηματίας, στο λογαριασμό στην τράπεζα UBS.

Απορίες ακόμα δημιουργούνται από το γεγονός ότι παρά τα προφανή ζητήματα που προκύπτουν με τον περίφημο λογαριασμό της Ελβετίας δεν ζητήθηκε, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, το άνοιγμά του. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο Ασ. Ασημακόπουλος παρουσιάζεται σε πελάτες του ως ο άνθρωπος που διατηρεί... ειδικές και στενές σχέσεις με λειτουργούς της Δικαιοσύνης καθώς και με υπουργό Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το βούλευμα πάντως απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ως αβάσιμους και έωλους και τον παρέπεμψε να δικαστεί.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, στον οποίο ανήκε ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, αποφάσισε την οριστική διαγραφή του από τα μητρώα, λόγω σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

*του Στέλιου Βορίνα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2017 από directNEWS.gr πηγή:εφημερίδα Documento


Τελευταία Δικαστικά