Logo

Στα "μαλακά" οι εισπρακτικές εταιρείες - Δεν στοιχειοθετούνται τα κακουργήματα, λέει η εισαγγελέας



 
 

eispraktikes 7-3-2017Η πολυετής έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τις εισπρακτικές εταιρείες δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που καταλόγιζαν σε βάρος τους ο Δικηγορικός Σύλλογος (ΔΣΑ) και πολίτες που είχαν ζητήσει την προστασία της Δικαιοσύνης καταγγέλλοντας συγκεκριμένα...

περιστατικά για τις πρακτικές τους σχετικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευγενία Μαρούδα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της συνέταξε πόρισμα με το οποίο ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 15 προσώπων (εκπροσώπων των εισπρακτικών εταιρειών, υπαλλήλων τους, αλλά και υπαλλήλων τραπεζών) μόνο για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα!

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών σε βάρος των οποίων ασκείται δίωξη για το πλημμέλημα - πρόκειται για θυγατρικές τραπεζών - δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Αντίθετα, ζητά να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία ως προς τα κακουργήματα της εκβίασης, της απάτης κατ' εξακολούθηση και ως προς τα πλημμελήματα της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας. 

Έτσι, από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητείται να μπει στο αρχείο η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αλλά και πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης, καθώς είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση από την τακτική των επίμονων τηλεφωνημάτων που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών.

Οι καταγγελίες 

Από το 2008 ο ΔΣΑ  και πολίτες με αναφορές τους προς την Εισαγγελία ζητούσαν να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των εκπροσώπων εισπρακτικών εταιρειών για εκβίαση, απάτη κατ' εξακολούθηση, αντιπόιηση δικηγορικού επαγγέλματος και παράνοη βία. 

Οι καταγγέλλοντες υποστήριζαν ότι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες που καθυστερούσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Επιπλέον ανέφεραν ότι  πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Έτσι ξεκίνησε η έρευνα που διενεργήθηκε από την κ. Μαρούδα, η οποία έθεσε στο "στρόχαστρό" της 29 εισπρακτικές εταιρείες και 17 δικηγορικά γραφεία.  Από την έρευνα προέκυψε ότι η πλειονότητα των εισπρακτικών εταιρειών είχε συμβάσεις με τις Τράπεζες και νομίμως είχαν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία οφειλετών. Αξίζει να σημειωθεί, πως ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθησαν ήταν και αυτό πρώην υπουργού, για το οποίο πάντως από το 2013 με εισαγγελική διάταξη είχε κριθεί ότι οι εκπρόσωποί του δεν διέπραξαν κάποια έκνομη ενέργεια.

Επίσης, από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε, ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα της παράνομης βίας. Πλην όμως, το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελέα  κλήθηκαν περισσότεροι από 100 καταγγέλλοντες, χωρίς όμως οι περισσότεροι εξ αυτών να επιθυμούν να καταθέσουν έγκληση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η δίωξη (που είναι θυγατρικές τραπεζών) δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Στο πλλαίσιο της έρευνάς της η εισαγγελική λειτουργός διερεύνησε το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των εισπρακτικών εταιρειών να έχουν τελείσει εκτός από τις προαναφερόμενες πράξεις και τα αδικήματα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 22 και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). 

Οι ισχυρισμοί των εισπρακτικών εταιρειών 

Η εισαγγελέας στο πόρισμά της αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της εκβίασης και της απάτης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα».

Οι εκπρόσωποι των εισπρακτικών εταιρειών που κλήθηκαν ως ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων υποστηρίζουν στις έγγραφες εξηγήσεις τους ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν συνεχώς δανειολήπτες που δεν ήταν συνεπείς με τις οφειλές τους.

Τώρα πλέον τον τελικό λόγο για το αν η συγκεκριμένη δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως προς τα κακουργήματα έχει η Εισαγγελία Εφετών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά