Στο Εφετείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9/3 η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης των γιατρών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, στο Ρέθυμνο...
Οι δύο ειδικευόμενοι, είχαν επιληφθεί του περιστατικού μέθης της μαθήτριας, το Πάσχα του 2011, κατά την εισαγωγή της ανήλικης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Το Δεκέμβριο του 2016, το δικαστήριο τους έκρινε πρωτόδικα ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τους καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση, αναγνωρίζοντάς τους όμως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Οι κατηγορούμενοι, είχαν υποστηρίξει πως αυτό που έκαναν τότε ήταν το ενδεδειγμένο σε τέτοιες περιπτώσεις και επέμειναν πως δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δίκη, καταδικάστηκε επίσης ένας 28χρονος, σε 7 χρόνια φυλάκιση για βιασμό κι ένας 21χρονος, ανήλικος (τότε), για βιασμό και έκθεση ανηλίκου, εκτίοντας την ποινή του παρέχοντας κοινωνική εργασία.
Με αφορμή την δίκη, η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Χανίων, μέσω ανακοίνωσής της, ζητά την αθώωσή τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Χανίων:
Την Πέμπτη 9 Μάρτη 2017 πρόκειται να αρχίσει στο εφετείο των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης καταδίκης δύο ειδικευόμενων γιατρών με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας 16 χρονών από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Το Πάσχα του 2011 η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της 16χρονης παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό, για να την κρατήσουν στη ζωή. Από τη μέρα εκείνη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης και διωγμού των – ειδικευόμενων μάλιστα – γιατρών που εφημέρευαν στο ΤΕΠ του Γ.Ν Ρεθύμνου εκείνη τη μέρα: ενώ στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015 στα Χανιά κατέρρευσε με επιστημονικό τρόπο κάθε επιχείρημα υπέρ της ιατρικής αμέλειας από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον ειδικευόμενο παθολογίας που παρέλαβε το περιστατικό καθώς και έναν ειδικ. Γενικής Ιατρικής που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ (!) σε 2,5 έτη φυλάκιση και στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο για άλλους 2 ειδικευόμενους Παθολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2016 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 μήνες (!) φυλάκιση.
Ως Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ. είχαμε τότε παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία καταδίκης των συναδέλφων και είχαμε τοποθετηθεί δημόσια επ' αυτού, θεωρώντας εντελώς άδικη την εν λόγω απόφαση. Αυτή η τοποθέτησή μας προέκυψε τόσο με βάση αυστηρά ιατρικά κριτήρια, όπως αυτά εκτέθηκαν από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς για να καταθέσουν, όσο και με γνώμονα τις καταθέσεις των μαρτύρων, τους οποίους και εμείς οι ίδιοι παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης. Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, οι μαρτυρίες της πλειοψηφίας των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν υπέρ των συναδέλφων αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός, δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη.
Η άδικη αυτή απόφαση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δημιουργώντας φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, επιφέροντας ταυτόχρονα πλήγμα στην πολύτιμη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ζημιώσει ανεπανόρθωτα το Σύστημα Υγείας στο σύνολό του.
Εργαζόμενοι υπερωριακά και με πολύ παραπάνω εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές, με ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στερούμενοι των ρεπό που μας αναλογούν, με το μισθό μας περικομμένο και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης απέναντι στη δικαιολογημένη οργή του κόσμου για το κατάντημα του συστήματος υγείας και με τα νεύρα κουρέλια από τις απανωτές ολονύχτιες εφημερίες αναρωτιόμαστε εάν θα έχουμε πλέον να φοβόμαστε και τη Δαμόκλειο Σπάθη του Εισαγγελέα σε κάθε νέο περιστατικό που αντιμετωπίζουμε. Η Ε.Γ.ΕΣΥ.Χανίων καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται σε εποχή κρίσης η λειτουργία των νοσοκομείων (μαζί με το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων) δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας.
Την Πέμπτη 9 Μάρτη πρόκειται να εκδικαστεί στο εφετείο Χανίων η υπόθεση για το θάνατο της άτυχης 16χρονης κοπέλας το 2011 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η υπόθεση αυτή κλόνισε το Μάρτιο του 2015 την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς είχε σαν αποτέλεσμα την καταδίκη 2 ειδικευομενων, ο ένας εκ των οποίων δεν εφημέρευε καν εκείνη τη νύχτα. Τέλος σε πρόσφατη δίκη στο Ρέθυμνο καταδικάστηκαν και οι άλλοι 2 ειδικευόμενοι ιατροί που εφημέρευαν στις επόμενες βάρδιες.
Επειδή λοιπόν η παραπάνω απόφαση αφήνει βαθύτατα προσβεβλημένη την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα και καταδικάζει την ιατρική γνώση, την αλήθεια και τους αγώνες μας για να κρατήσουμε τα δημόσια νοσοκομεία όρθια
Επειδή δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να αποτελούν τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα κακώς κείμενα μέσα στην κοινωνία, από την κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των εφήβων μέχρι τα κραυγαλέα περιστατικά παραμέλησης ανηλίκων
Επειδή ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας τελεί υπό καθεστώς «παρανομίας» με την έννοια της υπέρβασης των ωραρίων των γιατρών πολύ πάνω από το όριο ασφαλούς εφημέρευσης, της απλήρωτης εργασίας και των άθλιων συνθηκών
Επειδή είναι με τον πλέον προφανή τρόπο ξεκάθαρο ότι Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στη θέση των ειδικευόμενων γιατρών
Τις επόμενες ημέρες, και εφόσον οριστεί σαφώς η ημερομηνία έναρξης της δίκης, πρόκειται να προκηρύξουμε 24ωρη απεργία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, ζητώντας την αθώωση και των τεσσάρων συναδέλφων.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2017 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr