Τους κληρονόμους του Ανδρέα Βγενόπουλου αναζητά η Οικονομική Εισαγγελία. Για να εξοφλήσουν το πρόστιμο εκατομμυρίων που είχε καταλογιστεί οριστικά στον επιχειρηματία για φοροδιαφυγή από αδήλωτο χρήμα που είχε εντοπιστεί σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Αν και σε ποινικό επίπεδο οι διώξεις...
που είχαν ασκηθεί στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου, παύουν οριστικά λόγω θανάτου, κι οι έρευνες συνεχίζονται ως προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ο εν λόγω καταλογισμός δεν «σβήνει» αλλά μετακυλύεται στους τυχόν νόμιμους κληρονόμους του.
Πρόκειται για το χρηματικό ποσόν που καταλογίστηκε, τελικώς, στον επιχειρηματία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για εκατομμύρια ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και δεν κατάφερε, όταν κλήθηκε σε εξηγήσεις, να αποδείξει ότι προέρχονταν από νόμιμες πηγές.
Τα σχετικά φύλλα ελέγχου με το τελικό συνολικό ποσόν των φόρων που του καταλογίστηκαν, και το οποίο ξεπερνά, με τις προσαυξήσεις, τα 185 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί και πρέπει να κοινοποιηθούν τώρα στους κληρονόμους του.
Οι τελευταίοι, σε περίπτωση που έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά, οφείλουν κατά τον νόμο να εξοφλήσουν και το μεγάλο του χρέος προς τα Δημόσια Ταμεία.
Γι αυτό τον λόγο ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτης Αθανασίου, αμέσως μόλις παρέλαβε το σχετικό έγγραφο από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με κατεπείγουσα παραγγελία του προς το Ειρηνοδικείο Αθήνας ζήτησε να του κοινοποιηθεί :
*Αντίγραφο δημοσιευθείσας διαθήκης του Ανδρέα Βγενόπουλου ή τυχόν πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
*Τυχόν αντίγραφο δήλωσης αποποίησης κληρονομιάς ή πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης δήλωσης αποποίησης κληρονομιάς.
Η διασταύρωση των στοιχείων
Τα αδικαιολόγητα εκατομμύρια του ιδρυτή του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε εμπλακεί σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες, προέκυψαν μετά την διασταύρωση στοιχείων από τις φορολογικές του δηλώσεις και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας, υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα, σε περίπου ενάμισυ εκατομμύρια ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Από την αντιπαραβολή φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών καταθέσεων του είχε εντοπιστεί αδικαιολόγητο χρηματικό ποσόν που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την έκδοση τότε του πρώτου σημειώματος διαπιστώσεων ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κληθεί να απαντήσει σε αίτημα παροχής πληροφοριών, να δώσει δηλαδή τις εξηγήσεις του για τις καταθέσεις που δεν δικαιολογούνταν.
Παράλληλα, το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του μέχρι του ποσού των 200.000.000 ευρώ.
Τότε είχε υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα χρήματα προέρχονταν από την πώληση μετοχών του σε αραβικό Fund , χωρίς όμως πάλι να μπορεί να δικαιολογήσει το μεγαλύτερο σχεδόν μέρος του ποσού. Οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν την έκθεση ελέγχου, όπου του καταλογίζεται ο φόρος που αναλογεί στο αδήλωτο ποσόν ,κι εκδόθηκαν και τα φύλλα ελέγχου.
Μετά το θάνατο του υπόλογου, οι αρμόδιες υπηρεσίες περίμεναν να παρέλθουν τέσσερις μήνες, και τώρα είναι έτοιμες να κοινοποιήσουν στους κληρονόμους τα φύλλα ελέγχου.
Γιατί περίμεναν τέσσερις μήνες; Γιατί όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, σε περίπτωση που κάποιοι κληρονόμοι δεν επιθυμούν να αποδεχτούν την κληρονομιά "η προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς είναι 4 μήνες από τη στιγμή που κάποιος πληροφορήθηκε ότι έχει καταστεί προσωρινός κληρονόμος (επαγωγή) λόγω διαθήκης ή κληρονομικής διαδοχής. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή αν ο προσωρινός κληρονόμος έμαθε ότι είναι κληρονόμος όταν εκείνος διέμενε στο εξωτερικό, τότε η προθεσμία αποποίησης είναι ένα έτος" .
Οι δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται, ότι εκτός της μεγάλης έρευνας που διεξάγουν οι κυπριακές δικαστικές αρχές, για σειρά ποινικά κολάσιμων πράξεων αναφορικά και με την πρώην Λαική Τράπεζα της οποίας ο Ανδρ. Βγενόπουλος υπήρξε πρόεδρος, είναι σε εκκρεμότητα στην χώρα μας κι άλλες έρευνες που αφορούσαν στον θανόντα και τώρα συνεχίζονται ως προς τους εμπλεκόμενους συνεργάτες του.
Πρόκειται για την δικογραφία για το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγηθεί στην εφοπλίστρια Αγγελικη Φράγκου και συγκεκριμένα στην επενδυτική εταιρία IRF συμφερόντων της χωρίς εγγυήσεις, για το οποίο κατηγορούνται πλέον 14 στελέχη της και η ίδια η κα Φράγκου. Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Κατά τη δικογραφία το δάνειο φέρεται να χορηγήθηκε για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, του ομίλου δηλαδή που άνηκε η τράπεζα η οποία χορηγούσε το δάνειο! Σύμφωνα με τη δίωξη, για τη χορήγησή του δανείου δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις, ενώ μέχρι σήμερα το ποσό φέρεται να μην έχει αποπληρωθεί.
Η συγκεκριμένη δικογραφία είχε αρχειοθετηθεί αρχικά με απόφαση της εισαγγελέως, Γεωργίας Τσατάνη, αλλά στη συνέχεια ανασύρθηκε από το αρχείο με απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου.
Η ίδια η κ. Τσατάνη διώχθηκε πειθαρχικά για τις ενέργειεις της στην υπόθεση και τελικά τιμωρήθηκε με ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών.
Την Δικαιοσύνη όμως απασχολεί και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2011. Είχε πραγματοποιηθεί μάλιστα και έφοδος τον περασμένο Ιούλιο στο σπίτι του Ανδρέα Βγενόπουλου και τεσσάρων συνεργατών του, με έναυσμα το περιεχόμενο νομίμως καταγεγραμμένων συνακροάσεων οι οποίες είχαν παραδοθεί στην Εισαγγελία από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνας της για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου. Από τις επίμαχες συνακροάσεις φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, καθώς γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που πρέπει να δικαιολογηθούν ή να εμφανιστεί ότι προέρχονται από τρίτους.
* Της Κατερίνας Κατή
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2017 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr