Logo

Τι κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δίκη του Γιάννη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ



 
 

diwths 7-4-2017

«Ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορουσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ιωάννης Διώτης είχε δόλο να βλάψει το δημόσιο συμφέρον για να βοηθήσει τους συμπεριλαμβανόμενους στη λίστα Λαγκάρντ;», αναρωτήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το...

βήμα του μάρτυρα, για να απαντήσει αμέσως στο ρητορικό του ερώτημα ότι αυτή δεν είναι μία λογική σκέψη για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και «έγκριτο εισαγγελικό λειτουργό».

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο πρώτος μάρτυρας στη δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο κ. Διώτης, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία, αδίκημα που είναι σχετικό με τη μη αξιοποίηση εκ μέρους του της λίστας Λαγκάρντ, με τους 2.000 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταθέτοντας είπε ότι η λίστα δεν αξιοποιήθηκε από τον κ. Διώτη γιατί είχε την άποψη πως είναι υλικό παρανόμως αποκτηθέν, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής. Μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη συνέντευξη του κ. Διώτη, όπου είχε πει: «Εγώ με ρουφιανολίστες δεν μπορώ να δουλέψω, ενώ ήμουν εισαγγελέας 30 χρόνια».

"Βολές" κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο μάρτυρας, πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κανένας δεν ενημέρωσε επισήμως τον ίδιο για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ όταν ανέλαβε υπουργος Εθνικής Οικονομίας. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν η σημαντικότερη υπόθεση φοροδιαφυγής τέτοιου τύπου που απασχολούσε το ΣΔΟΕ το διάστημα εκείνο, καθώς υπήρχαν «πιο βαρβάτες» όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτές ήταν «νόμιμα αποκτηθείσες» (σ.σ. ανέφερε ως παράδειγμα τη λίστα Λίχνενστάιν) και δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών, η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση την επίμαχη περίοδο.

Επίσης, δήλωσε ότι ο ίδιος όφειλε να έχει μόνο γενικές πληροφορίες γύρω από την εξέλιξη των ερευνών αλλιώς θα θεωρείτο ότι παρεμβαίνει, ενώ πρόσθεσε πως βοήθησε την υπόθεση, αφού ήταν ο μόνος που διέθετε το στικάκι όταν ξέσπασε η υπόθεση και έτσι εντοπίστηκε η διαφορά των ονομάτων από 2059 σε 2062.

Τέλος, έριξε "βολές" στον Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν είχε ενημερώσει τον Ιωάννη Διώτη -που όπως είπε έλαβε ένα αντίγραφο του αντιγράφου -  πως το υλικό είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να θεωρεί ότι το στικάκι έφθασε στη χώρα μας από συνεννοήσεις μυστικών υπηρεσιών. «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν τα είχε πει όλα στον κ. Διώτη. Ο τελευταίος δεν είχε γνώση για τον τρόπο της ανταλλαγής. Είχε μόνο ενημερωθεί ότι υπήρχε αυτό το υλικό», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη δική του άποψη για το περιεχόμενο του usb είπε πως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί γιατί ήταν προϊόν υποκλοπής, για την οποία κατηγορήθηκε και, τελικά, καταδικάστηκε από Ελβετικό δικαστήριο ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ  οδηγήθηκε και στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου - που είναι μάρτυρας στη δίκη του κ. Διώτη -  για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή, ενώ αθωώθηκε για την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή το Ελληνικό δημόσιο, δεκδικώντας αποζημίωση 150.000 ευρώ με επιφύλαξη.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά