Logo

Στο εδώλιο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχας για την επίθεση στο «Συνεργείο» 
 

Η υπόθεση της επίθεσης στο Ελεύθερο Κοινωνικό Στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη Αττικής στις 10-07-2013 από ομάδα χρυσαυγιτών έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί την Τρίτη 26 Απριλίου στο Β΄Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί εννέα άτομα, που φέρονται ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης. Ανάμεσά τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία  αποτελεί μέρος της  μεγάλης δικογραφίας για την δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης που εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Για το κατηγορητηριο σχετικά με την επίθεση στο «Συνεργείο» το news247 αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής:

Η ώρα να λογοδοτήσουν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος, ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι "Συνεργείο" ήρθε. Ύστερα από μία περιπετειώδη πορεία που οδήγησε τη δικογραφία στο αρχείο, από όπου στη συνέχεια ανασύρθηκε και οδήγησε στην πολυπόθητη άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την οργάνωση της επίθεσης, εννέα κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τα χτυπήματα που δέχθηκαν αλληλέγγυοι τον Ιούλιο του 2013 μέσα στον κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη και ενώ μέσα σε αυτόν βρίσκονταν παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη μάθημα αγγλικών. Η υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση και ήδη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν καταθέσει οι νεαροί, οι οποίοι βρίσκονταν στο στέκι και χτυπήθηκαν άγρια από τους χρυσαυγίτες.

Τώρα, αναμένεται να δικαστούν πρώτη φορά για την κυρίως υπόθεση, που αφορά στα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της οπλοφορίας. Επτά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, ενώ οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος, κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις δύο πρώτες.

Σύμφωνα με την κατηγορία, "Περί ώρα 19.30 της 10/7/2013, στην Ηλιούπολη Αττικής συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μαρίνου Αντύπα 4Α, ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό. Ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα δίκυκλα μοτοποδήλατα και διέφυγαν με κατεύθυνση την Αργυρούπολη Αττικής".

Μάλιστα, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, γίνεται ξεχωριστή μνεία στον εκμισθωτή, ο οποίος αναφέρεται σε συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν ο χώρος τους τελευταίους μήνες, με τελικό χτύπημα αυτό του Ιουλίου.  Όπως ο ίδιος ανέφερε στις ανακρίτριες, ενώ γινόταν δωρεάν μάθημα αγγλικών στο οποίο συμμετείχαν μικρά παιδιά, "70-100 μηχανές, δικάβαλες, φωνάζοντας από μακριά «Αίμα, Τιμή Χρυσή Αυγή», ήρθαν κατευθείαν στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Επισημαίνω ότι πάρα πολλοί από αυτούς ήταν ντυμένοι με την γνωστή στρατιωτική ενδυμασία της Χρυσής Αυγής (μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής) και όλοι οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντας τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες. Ευτυχώς δεν υπέστην κάταγμα ή άλλο σοβαρότερο τραυματισμό. Αυτή η επιδρομή διάρκεσε το πολύ δυο λεπτά. Φαινόταν ότι η επιδρομή ήταν οργανωμένη με στόχο το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, δεν έκαναν δηλαδή μια μοτοπορεία στην Ηλιούπολη. Για το λόγο αυτό κράτησε περίπου δυο λεπτά. Η αποχώρησή τους ήταν αιφνίδια, όπως ακριβώς ήρθαν. Προφανώς δόθηκε κάποιο παράγγελμα το οποίο εγώ δεν άκουσα μέσα στον πανικό και στη σύγχυση".

Η εμπλοκή Λαγού και Μίχου

Η επίμαχη δικογραφία χαράχθηκε στη μνήμη των περισσοτέρων εξαιτίας της αποκάλυψης ότι τον Αύγουστο του 2014, μπήκε στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες, αν και τόσο οι μαρτυρικές καταθέσεις, όσο και οι εκθέσεις από τις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου, έφεραν στο φως νέα στοιχεία. Η έρευνα που χειρίστηκαν οι ανακρίτριες Εφετών για τη Χρυσή Αυγή, κατέληξε στον εντοπισμό επαρκών ενδείξεων ενοχής για τους βουλευτές Λαγό και Μίχο, οι οποίοι θεωρούνται "καθοδηγητές" των επιτιθεμένων χρυσαυγιτών, ανασύροντας τη δικογραφία.

Μεταξύ άλλων, από το κινητό τηλέφωνο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού, ανασύρθηκαν sms, που τον εμπλέκουν στην υπόθεση, ενώ μάρτυρες κατέθεσαν τις πινακίδες αυτοκινήτου, το οποίο βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης και -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- επρόκειτο για το βουλευτικό αυτοκίνητο του Γιάννη Λαγού. Αντίστοιχα, κάμερες κινητών και φωτογραφίες εντόπισαν στο σημείο και τον Νίκο Μίχο. Καταληκτικό είναι και το γεγονός ότι ένας εκ των αλληλέγγυων του "Συνεργείου" καταθέτοντας πριν λίγο καιρό στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναγνώρισε το Γιάννη Λαγό, μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ από φωτογραφικό υλικό εντόπισε το Νίκο Μίχο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά