Logo

Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα για την έκδοση τριών Τούρκων στρατιωτικών



 
 

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε και το δεύτερο αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών για την έκδοση των τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Την απόρριψη του αιτήματος πρότεινε και η εισαγγελέας Εφετών, Ουρανία Σταθέα χαρακτηρίζοντάς το «προσχηματικό».

Όπως είπε, «οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο» προσθέτοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων τονίζοντας πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κυρία Σταθέα υποστήριξε ότι «προκύπτει πασιφανώς και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπ' όψιν συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης» και πως «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπ' όψιν».

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή τους, προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που αφορούν: απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου, απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης και εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, λεηλασία από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα και πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας. Τα δύο τελευταία αδικήματα αφορούν την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι οκτώ στην Ελλάδα.

Για τους υπόλοιπους πέντε στρατιωτικούς, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών το αίτημα της Τουρκίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά