Logo

Ασκήθηκαν νέες διώξεις για "ξέπλυμα" σε εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου



 
 

Ενδείξεις για ροή "μαύρου" χρήματος διαπίστωσε η ανακρίτρια του Ν. 4022 κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα, που διερευνά δικογραφίες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και την προμήθεια τριών ελικοπτέρων NH90, συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. 

Για το λόγο αυτό η κ. Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Γιωργος Ευαγγέλου με έγγραφό τους ζήτησαν την άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων για αυτές τις υποθέσεις.

Με βάση το αίτημα των δύο ανακριτών η επικεφαλής της Εισαγγελίας Δικαφθοράς,  Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε ποινικές διώξεις για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οι δύο ανακριτές προχώρησαν στην υποβολή του αιτήματος για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων μετά από αξιολόγηση στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων, σε συνδυασμό με τα νεότερα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου  στην Εισαγγελία Διαφθοράς  από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας. Τα καινούρια στοιχεία αφορούσαν την ύπαρξη τριών λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό, ζήτησαν την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των στοιχείων που αξιολογήθηκαν ως σημαντικά από τους ανακριτές, ήταν η κατάθεση του πρώην στελέχους της εταιρείας THALES που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος είχε κάνει ευθέως λόγο για "δώρα" που πήγαιναν σε υπουργούς, αλλά και τα κατασχεθέντα μετά από έφοδο των αρχών στο σπίτι του αντιπροσώπου της εν λόγω εταιρείας στη χώρας μας.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, επίσης, θεωρούν καθοριστικά για την πορεία της ανάκρισης  και όσα προέκυψαν από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι η υπαρξη αυτών των λογαριασών αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά