Αρχισε σήμερα Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και θα συνεχιστεί στις 26 Μαϊου 2017 η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy. Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών και του ελληνικού Δημοσίου.
Αμέσως μετά η εκδικαση της υπόθεσης διεκόπη προκειμένου να συνεχιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας λόγω του μεγάλου όγκου παραγόντων της δίκης.
Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών συνολικά 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.
Κατά την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε, σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, γιατρούς με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία, ωστόσο, πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.
Από την υπερκοστολόγηση οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Συνολικά, η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης, στο ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό της ζημίας προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.
Κατά την ανάκριση, που διενεργήθηκε από ανακριτές κατά της Διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση ιατρού ο οποίος εκτός από τις «αμοιβές» του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη ύψους, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο, φυσικά, δωμάτιο.
Πρόσφατα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που είχε εκδικάσει μία παράμετρο της υπόθεσης, έκρινε ενόχους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς στους οποίους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 11 έτη έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ( ξεπλύματος βρόμικου χρήματος).
Ωστόσο κανείς εκ των καταδικασθέντων δεν οδηγήθηκε στη φυλακή και όλοι θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό καθώς το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους. . Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1,5 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-5-2017 από directNEWS.gr