Logo

ΣτΕ: "Ναι" σε αποζημίωση 700.000 ευρώ για τον θάνατο στρατιώτη



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε εφετειακή απόφαση απορρίπτοντας, παράλληλα, τους ισχυρισμούς του Ελληνικού δημοσίου το οποίο πλέον είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αποζημίωση, περίπου, 700.000 ευρώ σε συγγενείς 21χρόνου στρατιώτη Πυροβολικού του οποίου το κεφάλι συνεθλίβει μεταξύ δυο οχημάτων από λάθος του λοχία οδηγού.

Η υπόθεση αφορά την περίπτωση στρατιώτη, ο  οποίος ήταν οδηγός οχήματος που κλήθηκε, ενόψει της επιθεώρησης που θα γινόταν την επόμενη μέρα να βοηθήσει να ρυμουλκηθεί ένα ανατρεπόμενο φορτηγό αυτοκίνητο (Μ 47). Το εν λόγω φορτηγό χρησιμοποιείτο για την αποκομιδή των σκουπιδιών της Στρατιωτικής Μονάδας, και είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Έτσι ρυμουλκήθηκε με συρματόσκοινο από τον σκουπιδότοπο των Μεγάρων στην στρατιωτική Μονάδα.

Ο 21χρόνος στρατιώτης κλήθηκε από τον λοχία του στον όρχο των οχημάτων (χώρος στάθμευσης των στρατιωτικών οχημάτων) προκειμένου να βοηθήσει στην  τοποθέτηση του συρματόσκοινου, ώστε να ρυμουλκηθεί το χαλασμένο αυτοκίνητο στο σημείο που έπρεπε του  όρχου.

Πράγματι, το ένα όχημα από το άλλο ήρθε σε απόσταση 1,20 μέτρων. Τότε μεταξύ των δύο οχημάτων μπήκε ο 21χρόνος μαζί με ένα ακόμη συνάδελφό του προκειμένου να προσαρμόσουν το συρματόσχοινο για να γίνει η ρυμούλκησης του χαλασμένου αυτοκινήτου. Τότε, όμως, ο λοχίας,ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητο που θα ρυμουλκούσε το χαλασμένο Μ47, χωρίς να ελέγξει α) εάν είχε πραγματοποιηθεί ή όχι η  πρόσδεση  από τους στρατιώτες και β) εάν οι στρατιώτες είχαν απομακρυνθεί,  έκανε όπισθεν.

Αποτέλεσμα της ενέργειας του λοχία ήταν  να συνθλιβεί το κεφάλι του 21χρόνου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος. Ο γιατρός της Μονάδας διαπίστωσε το θάνατο του  άτυχου στρατιώτη και με εντολή του διοικητή της Μονάδας διεκομίσθη στο 401 ΓΣΝΑ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του από βαρυτάτη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Το Στρατοδικείο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον λοχία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καταδικάζοντάς τον  σε φυλάκιση 1 έτους και 3 μηνών!

Οι συγγενείς του άτυχου φαντάρου (μητέρα, η αδελφή, παππούς και η γιαγιά) προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από την απώλεια του 21χρόνου, ενώ παράλληλα αξίωσαν την καταβολή των εξόδων κηδείας, τα χρήματα για τη κατασκευή  του μνήματος και του γεύματος 190 ατόμων  που έγινε μετά τον ενταφιασμό του εις μνήμη  άτυχου νέου.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια, πράγματι, επιδίκασαν αποζημίωση στους συγγενείς για τα έξοδα κηδείας, κ.λπ., εκτός του γεύματος, το οποίο κατά τους δικαστές δεν υπάγεται στα έξοδα  κηδείας.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολήθηκε με την υπόθεση, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού δημοσίου και αντιθέτως επικύρωσ την εφετειακή απόφαση. Έτσι, δικαίωσε τους συγγενείς  του 21χρονου στους οποίους τώρα το Ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει 700.000 ευρώ μαζί με  τους νόμιμους τόκους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά