Logo

Στο Συμβούλιο Εφετών ο Κινέζος την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ για κατασκοπεία



 
 

Ο Κινέζος, Wu Tian Min, που συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ υποστήριξε την Τετάρτη ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών ότι είναι θύμα παγίδας που του «έστησαν» οι Αμερικάνοι, οι οποίοι του αποδίδουν την ιδιότητα του κατασκόπου.

Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 52χρονου Κινέζου που φέρεται, κατά τις Αμερικανικές αρχές ότι ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί.

Ο Wu Tian Min ισχυρίστηκε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας και πρόσφατα τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.

«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου» είπε ο 52χρονος και ζήτησε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου, όπως είπε,  κινδυνεύει να καταδικαστεί, άδικα, σε κάθειρξη 80 ετών. Μάλιστα, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κατά της έκδοσης του επικαλέστηκε τα προβλήματα υγείας που, όπως λέει, αντιμετωπίζει αλλά και τον ηλικιωμένο πατέρα του ο οποίος τον έχει «μεγάλη ανάγκη».

Ο συνήγορος του 52χρονου Όμηρος Ζέλιος ανέφερε ότι από τα στοιχεία των Αμερικανών δεν προκύπτει ότι ο εντολέας του διέπραξε το αδίκημα της κατασκοπείας και συμπλήρωσε πως μόνο ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, τελέστηκε στην Ελλάδα και για αυτό θα έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι αρχές των ΗΠΑ εκζητούν τον 52χρονο Κινέζο για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Η αγόρευση της εισαγγελέως του Συμβουλίου Ευγ. Κυβέλου αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά