Ενώπιον της ανακρίτριας καλούνται να απολογηθούν 53 κατηγορούμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίζεται τοπικά, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου. Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι διατελέσαντες μέλη των διοικητικών συμβουλίων της τράπεζας, υπάλληλοι και δανειολήπτες. Η ανάκριση ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ήδη προφυλακίστηκε γνωστός Μυτιληνιός τουριστικός πράκτορας, ενώ μετά τις πρώτες επτά ανακρίσεις, η διαδικασία αναβλήθηκε και συνεχίζεται αύριο.
Αγωνία για τις εξελίξεις
Είναι η τρίτη ποινική υπόθεση της «Συνεταιριστικής» που αφορά πέντε κύριες υποθέσεις δανειοληπτών, με τους «53» να κατηγορούνται για δανειοδοτήσεις με μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα άνω του 15% των εποπτικών κεφαλαίων κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, χωρίς να έχουν συλλέξει τα οικονομικά στοιχεία των πιστούχων και να έχει αξιολογηθεί η οικονομική τους κατάσταση, χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Η υπόθεση έρχεται σε συνέχεια της δικογραφίας των «θαλασσοδανείων» Μπεμπεδέλλη που θα συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Β. Αιγαίου. Οι 6.262 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, κυρίως Λέσβιοι που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στη δημιουργία της από το 1995 έως το 2000 (έκλεισε το 2012, μαζί με άλλες συνεταιριστικές ανά την Ελλάδα), αγωνιούν για τις εξελίξεις.
Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφεραν στην «Κ» ότι η επίκαιρη υπόθεση εξετάζεται πιο αυστηρά από ανακρίτρια και εισαγγελέα. Στους δύο πρώτους κατηγορούμενους, που ήταν «χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι» της τράπεζας, είχε επιβληθεί μετά την απολογία τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ μία τετραμελής οικογένεια δανειοληπτών είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 80.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος που κρίθηκε προφυλακιστέος προχώρησε σε αίτημα αποφυλάκισης, όμως αυτό δεν απαντήθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στις φυλακές της Χίου.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Εμπρός» που από το 2005 αποκάλυψε τα κακώς κείμενα στη «Συνεταιριστική», το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει «άνοιγμα» 10,331 εκατ. ευρώ το 2008, ποσό μεγαλύτερο των κεφαλαίων της τράπεζας (7,227 εκατ.), που έδειχνε ότι ήδη είχε χάσει τα ίδια κεφάλαιά της λόγω επισφαλών χορηγήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2004, διαπιστώθηκαν στη «Συνεταιριστική» επισφαλείς χορηγήσεις μεγάλης έκτασης, χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ετσι, ανέλαβε να την «επαναφέρει» από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο επίτροπος Χ. Βασιλαδιώτης. Οκτώ μήνες μετά τον διορισμό του, τον Νοέμβριο του 2005, η ΤτΕ τερμάτισε το έργο του, κρίνοντας ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε υπό καθεστώς επιτροπείας και ότι η «Συνεταιριστική» είχε επιστρέψει στην ομαλότητα. Δεν ζητήθηκαν ποινικές διώξεις. Στις αρχές του 2007, όμως, εξαιτίας αμφιλεγόμενων δανείων που χορηγήθηκαν από την τράπεζα χωρίς εξασφάλιση, προς τον όμιλο Μπεμπεδέλλη, από 10-6-2002 μέχρι και τις 11-2-2005 (έναν μήνα πριν από τον διορισμό επιτρόπου), η τράπεζα είχε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, συνολικού ποσού 3,531 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξασφαλίσεις της είναι ζήτημα εάν μπορούσαν να καλύψουν ένα ποσό της τάξεως των 600.000-700.000 ευρώ.
Το αίτημα Γκιγκιλίνη
Ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης που εκπροσωπεί τους κατέχοντες μερίδια, τον Δήμο Λέσβου, τον Σύλλογο Μεριδιούχων και τη Συνεταιριστική Τράπεζα ανέφερε στην «Κ» ότι «κάτι που θα βοηθούσε την ανακάλυψη των πραγματικών ενόχων, είναι το άνοιγμα των λογαριασμών μόνο των δανειοληπτών, προκειμένου να διερευνηθεί αν όντως πήραν όλα αυτά τα χρήματα ή έκαναν επιστροφές και σε ποιους. Το αίτημα αυτό το είχα κάνει τρεις φορές στην υπόθεση Μπεμπεδέλλη και δεν είχε γίνει δεκτό, ίσως τώρα στο πλαίσιο αυτής της ανάκρισης, θα ήταν χρήσιμο να γίνει».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-8-2017 από directNEWS.gr πηγή: Καθημερινή